Vágólapra másolva!
Az április 1-jétől bevezetett roncsprémium Ausztriában is teljes siker: valósággal megrohamozták az autókereskedéseket, illetve azokat a helyeket, ahol igényelni lehet az 1500 eurós támogatást.
Vágólapra másolva!

Az osztrák zöld szervezetek viszont bírálják a roncsprémiumot, mert szerintük ezzel tulajdonképpen csak az autókereskedőket támogatják az adófizetők pénzéből. Ausztriában ugyanis nincs számottevő autógyártás, mint a roncsprémiumot bevezető több országban, például Németországban, Olaszországban, vagy Szlovákiában.

A roncsprémium kifizetésében illetékes osztrák pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a rendszer életbe lépésnek első napján eddig átlagosan másfél percenként futott be igénylés a tárcához.

A lebonyolításában szintén résztvevő osztrák autóklub (ARBÖ) első becslése szerint a leadott autók átlagos életkora 13-15 év. A vevők elsősorban kompakt és kis autókat választanak, luxusautó eddig nem volt a kiszemelt modellek között.

Mindamellett szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a vevők jól nézzék meg, miként járnak jól: egy 13 évesnél idősebb autó azért többet ér, mint 1500 euró, s az is elképzelhető, hogy többet kapnak a régi autókért akkor is, ha a járművet a roncstelepen értékesítik.

A zöld szervezetek érvelése szerint "a roncsprémium gazdasági és ökológiai szempontból értelmetlen pazarlás az adófizetők pénzéből", helyette inkább a tömegközlekedést kellene fejleszteni, hogy az vonzóbb legyen.