Megtévesztő áruk az Egészségfarmtól

Vágólapra másolva!
Fogyasztóit megtévesztve gyógyhatást tulajdonított az általa forgalmazott étrend-kiegészítőknek az Egészségfarm Kft. - közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerdán. A vállalkozást egymillió forintra bírságolta a hatóság.
Vágólapra másolva!

A GVH közleményében rámutatott: gyógyhatást csak akkor lehet egy készítménynek tulajdonítani, ha hatását olyan klinikai vizsgálatokkal igazolták, amelyek eredményeit a szakhatóság - az Országos Gyógyszerészeti Intézet - elfogadta, és a terméket gyógyszerként engedélyezte.

A Gazdasági Versenyhivatal egy hasonló ügyben már végrehajtási bírságot is kiszabott: a versenyhatóság tavaly júniusban büntette meg 2 millió forintra a Naturlife System Kft.-t a fogyasztók megtévesztése miatt. A vállalkozás kedvező hatást tulajdonított az általa forgalmazott étrend-kiegészítőknek anélkül, hogy állításait igazolni tudta volna.

A GVH a bírságon kívül arra kötelezte a Naturlife Kft.-t, hogy a döntést követő 30 napon belül egy meghatározott havilapban tegyen közzé negyedoldalas hirdetést az őt érintő versenyhivatali döntésről. Ennek a kötelezettségének azonban a társaság nem tett eleget, így a GVH napi 30 ezer forintos végrehajtási bírság kiszabásáról döntött. Ezt addig kell fizetnie a vállalkozásnak, amíg kötelezettségét nem teljesíti.