Erősödött a forint: 293 forintnál az euró

Vágólapra másolva!
Viszonylag kis forgalom mellett jelentősen erősödött a forint csütörtökön a bankközi devizapiacon. Délután háromnegyed hatkor 293 forintot kellett adni egy euróért.
Vágólapra másolva!

A G20 csúcstalálkozó végével egy időben a forint csütörtökön délután jelentősen erősödött. Az árfolyam majdnem elérte a 292 forint/eurót is. Délután háromnegyed hatkor 293 forintot adtak egy euróért. Ez jelentős erősödés a reggeli 299-es jegyzéshez képest, és még látványosabb a forint javulása a szerda délutáni 304,57-hez viszonyítva. Hétfőn egyébként még bőven 310 forint feletti kötésekre is volt példa.

A kereskedők a régió általános erősödésével, a kedvező nemzetközi piaci helyzettel magyarázták a hirtelen árfolyamváltozást: felfelé tartanak a világ tőzsdéi, optimistán ítélik meg a G20 tanácskozás esélyeit a befektetők, nő a kockázatvállalási kedv. A G20 csoport az IMF feltőkésítéséről dönt csütörtökön, és így több pénz juthat régiónk megsegítésére is - a várakozások szerint.

Rendkívül alacsony volt a forgalom

Arra is felhívták ugyanakkor a figyelmet, hogy a rendkívül alacsony forgalom, a korlátozott likviditás miatt minden üzleti szándék, vételi vagy eladási ajánlat erőteljesen elmozdíthatja az éppen aktuális árfolyamot, nincsenek világos trendek.

Így a most tapasztalható erősödésről sem lehet megmondani, hogy folytatódik-e vagy ellentétes irányba vált, hiszen ezek mögött a gyors elmozdulások mögött nincsenek fundamentális alapok.

Bajnai programjét később értékeli a piac

A kereskedők szerint a reformok mellett elkötelezett és azok végrehajtásához kellő támogatással bíró kormány megalakulása kedvezne a forint erősödésének. Ugyanakkor a kibontakozás egyes fázisai nem hatnak közvetlenül, így a piac bár figyelemmel kíséri, nem reagál a "Bajnai-csomag" eddig megismert elemeire.

Úgy vélik, a befektetők majd a meghozott intézkedéseket értékelik, a szándékokkal, a feltételes módban fogalmazott programokkal érdemben nem foglalkoznak. Azt a helyzetet, amiben most van az ország, már "beárazták".

Az euró erősödött a dollárral szemben

A forint számára mindenféleképpen kedvező támasz volt, hogy a csütörtöki kereskedés egyértelműen az eurónak kedvezett a dollár ellenében: míg szerda délután 1,3250 körül volt az árfolyam, csütörtök délután már 1,3440 felett alakult. Így a forint a dollárral szemben is látványosan erősödött: az amerikai deviza árfolyama 220,17 forint volt délután a szerdai 229,64 forinttal szemben.

A svájci frank árfolyama 194,40 forint, szerdán 201,29 forint volt, 100 japán jenért 224,89 forintot adnak a szerdai 233,28 forint után.