Közép-Kelet-Európa újra vonzó lesz

Vágólapra másolva!
Hosszabb távon, a válság elmúltával a közép-kelet-európai térség újra kedvező befektetési terület lesz, különösen azok a cégek nyerhetnek a régió adta növekedési potenciál révén, amelyek ide helyezik ki egyes szolgáltatási, illetve termelési részlegeiket - mondta Pierre Gave, a Hongkongban bejegyzett Gavekal Research pénzügyi és elemzési modelleket készítő cég vezető elemzője a Bank Gutmann bécsi székhelyű pénzintézet csütörtöki, budapesti befektetői napján.
Vágólapra másolva!

Kiemelte: az outsourcing révén a régióban megjelenő vállalatok elsősorban továbbra is a jó minőségű, de olcsó munkaerő miatt érhetnek el nyereséget közép-kelet-európai befektetéseiken. Elmondta: a világgazdaság fejlődése nagymértékben az ázsiai országok, közöttük is elsősorban Kína növekedési potenciáljától függ, a kutatók jó része azt várja, hogy a kínai GDP az idén és jövőre is nagyjából 8 százalékkal bővül.

Az elemző véleménye szerint a közép-kelet-európai régió országai eltérő kockázatokat mutatnak. Ugyan nagy a bizonytalanság az egész térséget tekintve, napjainkban az látszik, hogy Szlovákia és Csehország kevésbé bizonytalan befektetési terület, míg Lettország, Litvánia és Magyarország különösen sérülékeny - mutatott rá.

Óvatosak az osztrák bankokkal a befektetők

Kifejtette: az már napjaink fejleménye, hogy a befektetők egy része a nyugati bankok közül óvatosabban viszonyul azokhoz a pénzintézetekhez, amelyeknek jelentős érdekeltségei vannak Közép-Kelet-Európában. Úgy vélte, ennek tudható be, hogy a nagyarányú kelet-közép-európai kitettséggel rendelkező osztrák bankok papírjaitól napjainkban idegenkednek a befektetők.

A bizonytalanság továbbra is uralja a nemzetközi pénzpiacokat, egyelőre a fejlett nyugati államok egymástól gyakran jelentősen eltérő módon próbálják stabilizálni pénzintézeti szektoraikat - elemezte. Pierre Gave elmondta: míg az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában inkább a kockázatos hitelek felvásárlásával próbálkozik a Fed és a Bank of England, addig Németországban és Franciaországban inkább a bajba jutott bankok államosítását tartják jó megoldásnak.

Kína és India dinamizálhatja a világgazdaságot

Douglas Ayton, a Lloyd George Management Ltd. portfolió menedzsere elmondta: a jövőben a világkereskedelem, a világgazdaság fejlődését a két ázsiai óriás, Kína és India belső fogyasztásának bővülése dinamizálhatja. A kínai export ugyan egyre nagyobb méreteket öltött az elmúlt években, de a kínai GDP 2008. évi 9 százalékos bővüléséből már csak körülbelül 2 százalékpontot jelentett a kínai kivitel. India bruttó hazai terméke az idén várhatóan 5,8 százalékkal nő, jövőre pedig 7,5 százalékkal bővül. Az egyértelműen látszik, hogy Kína és India együttes, mintegy 2,5 milliárdos lakosságának fogyasztása hosszú távon a világkereskedelem legjelentősebb motorja lesz - fejtette ki a portfolió menedzser.

A befektetői napot rendező bécsi székhelyű Bank Gutmann privátbanki tevékenységet folytat, jelenleg mintegy 9,5 milliárd euró vagyont kezel, ügyfelei elsősorban alapítványok, intézményi befektetők és vagyonos magánügyfelek - ismertette Varga Szabolcs, a Gutmann Magyarország Zrt. vezérigazgatója. Elmondta: a bécsi pénzintézet Ausztrián és a német nyelvterületeken kívül jelen van Kelet-Közép-Európában, Dél-Európában, Latin-Amerikában és a Közel-Keleten is. A magyarországi leánybank által kezelt vagyon napjainkra meghaladta a 130 millió eurót.