Vágólapra másolva!
Egyes kínai elemzők a jövő év elejétől a kínai ingatlanárak rohamos csökkenését várják, miután a kormány szociális lakásépítési programjának keretében 50 ezer új épület kerül piacra.
Vágólapra másolva!

A pekingi ingatlanárak egészen idén januárig emelkedtek. A csekély mértékű drágulás a potenciális vásárlókat is óvatossá tette - mondta Taj Csien-csung (Dai Jianzhong), a Pekingi Társadalomtudományi Akadémia igazgatóhelyettese csütörtökön.

Tavaly a pekingi lakosok egy főre jutó éves átlagbére 66 ezer jüan (2,1 millió forint) volt, a lakások átlagos négyzetméter ára 15 ezer jüan (492 ezer forint) körül alakult. Ezekkel az adatokkal számolva egy 100 négyzetméteres lakás 23 évnyi munkabérnek felel meg úgy, hogy a vásárló másra egy fillért sem költ.

Az intézet szerint az átlag pekingiek lehetőségeihez képest a fővárosi ingatlanok megfizethetetlenek. Pekingben több mint 10 millió négyzetméternyi lakás áll jelenleg is üresen, amely a lakáscélú ingatlanoknak közel egyharmadát teszi ki.

Taj szerint a kormánynak vissza kellene fognia a lakásárakat, és ezt leginkább a telekárak csökkentésével tehetné meg. A telek ára általában a teljes beruházás költség 35 százalékát teszi ki.

A sina.com kínai hírportál közvélemény-kutatásában részt vevő több mint 12 ezer válaszoló 71 százaléka szerint az ingatlanárak várhatóan csökkeni fognak.