Újra drágul az olaj

Vágólapra másolva!
Az északi-tengeri Brent könnyűolaj májusi szállításra csütörtök reggel 80 centtel drágább, a nyugat-európai értéktőzsdék zárása után, hordónként 52,27 dolláron, 3,83 dollárral drágább volt a szerdai zárónál. Szerdán 79 centtel olcsóbbodott.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön késő délután a nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate (WTI) referenciafajta hordója 52,18 dollár volt májusra, 3,79 dollárral drágább a szerdai zárónál. Szerdán 1,27 dollárral olcsóbbodott. Az európai párlatkereskedelem számára irányadó londoni gázolajjegyzés tonnánként 453,50 dollár volt Londonban, 39,25 dollárral drágább a szerdai zárónál. Szerdán 5,75 dollárral olcsóbbodott.

Az olajpiaci áremelkedés a múlt hét végére elakadt, profitkivétel kezdődött, de csütörtökön újraéledni látszott a részvénypiacok táplálta "fellendülési spekuláció". Az áremelkedést azonban fékezte, hogy a Nemzetközi Energiaügynökségnél (IEA) azt jósolták: a következő világfogyasztási előrejelzésük ismét minden korábbinál nagyobb visszaesést valószínűsít majd erre az évre.

Az IEA most még napi átlagban 84,4 millió hordóra jelzi a világ kőolajfogyasztását az idén, ez napi 1,25 millió hordóval, 1,5 százalékkal kevesebb lenne a tavalyinál. Az IEA előző, februári előrejelzése csak napi 980 ezer hordós csökkenést valószínűsített idénre. A világ kőolajfogyasztása már tavaly is csökkent, napi 400 ezer hordóval, 0,4 százalékkal napi átlagban 85,7 millió hordóra, az IEA szerint.

Az amerikai energiaügyi minisztérium legutóbbi jóslata az idei kőolaj-világfogyasztásra napi átlagban 84,27 millió hordó. Ez napi 430 ezer hordóval kevesebb, mint amit februárban jósolt, és napi 1,38 millió hordóval kevesebb lenne a tavalyi világfogyasztásnál. Az amerikai energiaügyi minisztérium most hordónként 42 dollárra várja az amerikai referenciafajta (WTI) idei átlagárát, februárban még 43 dollárt jósolt.

Az amerikai energiaügyi minisztérium arra alapozta új olajfogyasztási becslését, hogy a világgazdaság az idén szerinte átlagosan 0,8 százalékkal visszaesik. Az előző, februári becslést 0,1 százalékos világméretű visszaesésre alapozták.

A Világbank kedden 1,7 százalékos átlagos visszaesést jósolt a világnak erre az évre, miután két héttel ezelőtt az IMF még csak 0,5-1,0 százalék közötti világgazdasági visszaesést ígért idénre.

Szintén kedden az OECD átlagosan 4,3 százalékos visszaesést valószínűsített erre az évre a fejlett országoknak, köztük a világ legnagyobb olajfogyasztóinak, az Egyesült Államoknak 4,0 százalékos, Japánnak 6,6 százalékos romlást becsült. Szakértők szerint évi 2 százalékos GDP-növekedési világátlag alatt a kőolaj ára nemigen érhet el 70 dollárt sem, hacsak nem épül rá politikai felár.