Kötvényeket bocsátott ki a Gazprom

Vágólapra másolva!
A Gazprom 400 millió svájci frank értékben eurokötvényt bocsátott ki csütörtökön. Az orosz gázipari vállalat az idén előre láthatólag mintegy 10,5 százalékkal csökkenti gázkitermelését, értesült csütörtökön az Interfax hírügynökség banki forrásokból, illetve a Gazpromtól.
Vágólapra másolva!

A kötvényeket a BNP Paribas közreműködésével, 9 százalékos kamattal, kétéves futamidőre bocsátották ki, és névértéken értékesítették.

Az Interfax szerint ez tavaly augusztus óta az első orosz eurokötvény. A Gazprom tavaly júliusban, a gazdasági válság előtt tett legutóbb ilyen lépést: akkor 500 millió dollár értékben adott ki öt évre szóló papírokat, évi 7,53 százalékos kamatra.

Március végén vált ismertté, hogy az orosz óriáskonszern két bemutatókörutat is útnak indított, mert a svájci frank mellett dollár alapú kötvényeket is ki akar adni. Szakértők arra számítottak, hogy az első a svájci frank lesz, de csak 200 millió frankot vártak.

Banki szakértőket idézve a hírügynökség szerénynek minősítette az összeget, és jó színvonalúnak a tíz százalék alatti hozamot. A nyilatkozók emlékeztettek arra, hogy a Gazprom korábbi dollárkötvényeinek hozama kétszámjegyű, s úgy vélték, nyilván azért választotta a kibocsátó ezúttal a svájci frankot, mert ezen a piacon csekélyebb a kamat.

Az Interfax közlése szerint a Gazprom idén várhatóan 10,5 százalékkal csökkenti gázkitermelését: a tavalyi 549,7 milliárd köbméter helyett 492 milliárd köbmétert hoz felszínre. Ezt a gázzal kapcsolatos kérdésekre szakosodott AGI hírügynökség tudta meg a monopólium berkeiből.

Az informátor egy dokumentumra hivatkozott, amelyet még nem hagytak jóvá, mert folyamatosan felülvizsgálják, és a nyilatkozó szerint nem kizárt, hogy a kitermelés csak 460 millió, egy másik forrás szerint 470 milliárd köbméter lesz. Az eredeti tervek szerint idén a Gazprom rendszerébe Közép-Ázsiából 63,7 milliárd, az orosz földalatti tárolókból 27,8 milliárd köbméter kerül. A tárolókból azonban a 2008/2009-es szezon során eddig alig harmadannyi gázt emeltek ki, mint az előző szezonban.

Az ukrán vezetékrendszert üzemeltető Naftogaz csütörtökön közölte, hogy 53 százalékkal csökkent a rendszerén Oroszországból Európa felé áthaladó gáz mennyisége az első negyedben az előző év hasonló időszakához képest, 16,4 milliárd köbméterre 34,7 milliárdhoz képest. Az Európába irányuló orosz gézexport 80 százaléka Ukrajnán át halad. Emellett Ukrajna már korábban közölte, hogy az országban is kevesebb gáz fogyott a korábban feltételezett mennyiségnél, és a Naftogaz ennek megfelelően szeretné módosítani a Gazprommal a januári gázviszály után tíz évre kötött szerződést.