Vágólapra másolva!
A Húszak (G20) londoni csúcstalálkozója a globális gazdasági válság leküzdését célzó több eredmény mellett elszalasztott egy lehetőséget: a válságmenedzselés amerikai útja, vagyis a további pénzügyi ösztönzés melletti elköteleződést - írta a pénteki The Washington Post.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A fejlett és fejlődő országok vezetői több hasznos dolog között megegyeztek, hogy fokozzák a gazdasági együttműködést, újra megerősítették a világkereskedelem nyitottságát és a fejlődő országoknak való segítségnyújtást. Ezek nagyon fontos lépések, főképp ha meg is valósulnak, de a G20-találkozó nagyobb eredménnyel járt volna, ha a részvevők egyelőre nem a következő válság elhárítására, hanem a jelenlegi leküzdésének amerikai módjára koncentrálnának. Az újság szerint ezt a lehetőséget elszalasztották, a kibocsátott kommüniké tele van a szabályozó szervezetek erősítésére vonatkozó tervekkel, de nem szerepel benne semmilyen elkötelezettség a további pénzügyi élénkítés mellett.

A New York Times megállapította: a londoni tanácskozáson, amelytől a jelenlegi rendkívüli globális gazdasági krízisben sokat vártak, nem fogadtak el olyan sürgős lépéseket, amelyekre szükség van a nemzetközi pénzügyi rendszer rendbetétele és a növekedés helyreállítása érdekében.

Az újság szerint a találkozó több volt mint fotóesemény és kirándulás, egyetértésre jutottak a protekcionizmus elleni küzdelemről és a válság által sújtott fejlődő országok megsegítéséről. Hitet tettek az adóparadicsomokkal szembeni fellépés, valamint a fedezeti alapok és minősítő intézetek szigorúbb szabályozása mellett. Mindezek szükséges, bár nem elégséges intézkedések a jelenlegi katasztrófa megismétlődésének elkerüléséhez. A vezető liberális lap is azt hiányolja, hogy a G20-ak vezetői elhatárolódtak attól, hogy újabb többszáz milliárd dollárt költsenek a világgazdaság élénkítésére, amire szükség lenne a jelenlegi ijesztő zuhanás megállításához.

A konzervatív The Wall Street Journal szerint az volt emlékezetes a londoni csúcstalálkozón, hogy a vezetők egymás vállát veregették, milyen jó munkát végeztek: 1 billió dollárt költenek a Nemzetközi Valutaalapon keresztül a válság kezelésére, s ezt a legátfogóbb pénzügyi támogatási programként ünnepelték.

A lap rámutatott: az elfogadott zárónyilatkozatban szerepel egy kijózanító bekezdés az úgynevezett távozási stratégiákról az árstabilitás biztosítására. "Ez megnyugtató", állapította meg a vezető amerikai üzleti lap, s hozzátette: legalább némileg tudatosult, hogy az ösztönzés amerikai stratégiája, a dollárbilliók nyomtatása jelentős inflációs veszélyt hordoz. A gazdaságösztönzés ezen útjának korlátai vannak, a központi bankoknak még az infláció érkezte előtt vissza kell fogniuk expanzív monetáris politikájukat, figyelmeztetett a Wall Street Journal.