Vágólapra másolva!
Az idei húsvéti időszakban a tojásárak 10 százalék alatti mértékben, átlagosan 2 forinttal emelkedtek, jelentősen elmaradva a korábbi évekre jellemző 20-25 százalékos drágulástól - tájékoztatta a Baromfi Terméktanács (BTT) pénteken az MTI-t.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Földi Péter, a terméktanács titkára elmondta, hogy a 25 darabos tálcás tojás akciós ára jelenleg 30-32 forint körül mozog, míg a dobozos tojás darabja átlagosan 35 forintba kerül.

A tojás árának emelkedése azért alacsonyabb, mint a korábbi években, mert a keresleti piac ellenére is jelentősen csökkent a fizetőképes kereslet - mondta a szakember.

A Baromfi Terméktanács adatai szerint belföldön a lakosság húsvétra mintegy 100 millió tojást vásárol az ünnepet megelőző három hétben. A kereskedelmi forgalomban eladott tojás heti mennyisége ebben az időszakban általában megduplázódik, azaz 35-37 millió darabra emelkedik hetente.

Az egy főre jutó tojásfogyasztás szempontjából Magyarország a világ élvonalába tartozik, az éves fogyasztás jelenleg fejenként átlagosan 270-280 darab körül mozog, de évekkel ezelőtt már volt 300 darab körül is.

Az elfogyasztott tojás 50 százaléka kereskedelmi forgalomból származik, amelyen belül az import részesedése mintegy 25 százalék. Az utóbbi időben a behozatal mennyisége csökkent a forint gyengülése miatt, a tojást gyakran már nem éri meg Magyarországra behozni - mondta Földi Péter.

Magyarországon a tojótyúk-állomány 13 millió darab körüli, a tojástermelés árbevétele pedig éves szinten mintegy 26 milliárd forint.