Tízmillióra büntette a PSZÁF a K&H-t

Vágólapra másolva!
A befektetők nem megfelelő tájékoztatása, valamint a tőkepiaci törvény megsértése miatt rótt ki bírságot a K&H Bankra a pénzügyi felügyelet. A gazdasági válságért részben felelős kockázatos értékpapírokkal kapcsolatban kifogásolta a pénzintézet gyakorlatát.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 10 millió forintra büntette a K&H Bankot, egyúttal felszólította az ügyféltájékoztatásra vonatkozó jogszabályok betartására - tájékoztatta az [origo]-t a PSZÁF.

A kiszabható maximális bírság fő indoka, hogy a felügyeleti vizsgálat a banknál több olyan hiányosságot tárt fel, amelyből a befektetők téves következtetéseket vonhattak le a szerződéskötéskor, illetve a futamidő alatt.

A felügyelet befektetői jelzések nyomán úgynevezett CDO-k (hitelek, kötvények fedezetével kibocsátott, magas kockázatú értékpapírok) értékesítése kapcsán vizsgálta, hogy megfelelő volt-e e bank tájékoztatása a szerződéskötés előtt. A K&H belga anyavállalatától átvett CDO-termékeket értékesített, és maga is bocsátott ki olyan kötvényeket, amelyek kifizetései a korábbi kibocsátású CDO-kötvényeitől függtek.

A CDO- (collateralized debt obligation) és a CDS- (credit default swap) piacok 2007 második felében kezdődött összeomlása a jelenlegi gazdasági válság egyik legfőbb oka volt. Számos bank, biztosító és takarékszövetkezet, valamint a befektetési alapok és brókercégek jelentős része ugyanis olyan ellenőrizetlen értékpapírpiacokra lépett be az elmúlt évtizedben, ahol az ügyletek fedezete részben vagy egészében jelzáloghiteleken alapult. E hitelek tömeges bedőlése megrendítette a papírok értékét, mire a cégek egy része csődbe ment.


A KBC csoport a CDO-kötvényekre likvid másodpiacot garantált, ám egy hitelminősítő intézet leminősítése után a bank ezt egyoldalúan - a szerződéskötést megelőző feltételektől eltérően, és előzetes értesítés nélkül - megszüntette. Ezzel súlyosan megsértette a tőkepiaci törvényt - áll a PSZÁF közleményében.

A bank korábbi ügyféltájékoztatása szerint a kötvények "állampapírszintű kockázattal" fizetnek "azoknál [az állampapíroknál - a szerk.] magasabb kamatot". A felügyelet szerint az félrevezető volt, mivel a bank nem jelezte az ügyfeleknek: az azonos kockázat alatt a független hitelminősítő szervezetek módszertanai szerinti megegyező kockázati besorolását ért.

Több befektető 10 éves CDO-befektetést kívánt megvásárolni, és később szembesült azzal, hogy befektetése akár 35 éves lejáratú is lehet. Nem volt biztosított, hogy a vizsgált CDO-kötvények lejárata valóban az ügyfeleknek eredetileg meghirdetett 10 év - indokolja intézkedését a PSZÁF.

2008. március 27-én egy hitelminősítő intézet leminősítési figyelőlistára helyezte a KBC csoport által kibocsátott egyes CDO-kötvényeket. Erről a bank nem jelentetett meg hivatalos tájékoztatást, holott a hitelminősítő lépése lényeges jelzés lett volna a befektetőknek - állapítja meg a közlemény.