Van, ahol álom munkanélkülinek lenni

2009.04.10. 8:44

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A nagyobb országok közül Franciaország szerepel a legelőkelőbb helyen. Egy francia munkanélküli akkor számíthat segélyre - de akkor viszont akár három évig is -, ha korábban fizetésben részesülő alkalmazott volt, méghozzá olyan, aki az elmúlt 22 hónapból hatot dolgozott. Ekkor egy heti csekket kap, ám ennek összege attól függ, hogy az álláskereső korábban milyen hosszú ideig fizetett az országos munkanélküliségi biztosítási alapnak.

Az átlagos segély egyébként 1100 euró körül alakul. A minimálbéren dolgozók korábbi fizetésük 75 százalékához juthatnak hozzá, a nagyobb jövedelműek 57 százalék körüli összeget kaphatnak. Franciaországban nagyon nehéz dolguk van a cégeknek - a világon is párját ritkító szabályok érvényesek rájuk -, ha el akarnak bocsátani valakit. A vállalatoknak igazolniuk kell a szakszervezetek és más szervezetek előtt, hogy valóban szükség van arra, hogy elbocsássanak dolgozókat.

Minthogy kikerülni nehéz a munkahelyről, Franciaországban bekerülni igazán nehéz - írja a Foreign Policy. A fiatalkori munkanélküliség extrém magas az országban. Bizonyos régiókban az állással még sosem rendelkezők aránya a 40 százalékot is elérheti. Nem véletlen, hogy ez a generáció, a huszonévesek "génération stagiaire"-je sokszor az utcai tiltakozások aktív résztvevője. Ezek a fiatalok egyébként sokszor csak átmeneti időre kapnak munkát vagy ingyen dolgoznak, hogy legalább munkatapasztalatot szerezzenek egy következő, már tényleg fizetett pozíció megszerzéséhez.

Óriási lyuk a japán szociális hálón

Japánban rendkívül bonyolult a munkanélküli segély szabályozása. Az összeg függ az igénylő életkorától, attól, hogy mennyi ideig foglalkoztatták korábban, valamint a - jutalmak nélküli - adózás előtti jövedelmétől és még sok minden mástól. Egy egyszerűbb munkás számára ezen az adathalmazon rendkívül nehéz kiigazodni, de ha sikerül, akkor legalább fél évig megkaphatja korábbi fizetésének 50-80 százalékát. Ha valaki olyan iparágban dolgozik, amely hanyatlik, válságban van, akkor hosszabb ideig - akár egy évig is - folyósítják a segélyt.

Japánban a munkanélküliek átképzésben részesülhetnek, és egészségbiztosítással is rendelkeznek. A munkaügyi minisztérium a válság kezdete óta bővítette a támogatásokat, így például hozzájárulnak a segélyezettek lakhatásához. (A munkáltatók Japánban sokszor lakást is biztosítanak dolgozóiknak, márpedig ha valaki elveszti az állását, sokszor az otthonának is búcsút mondhat.) Szintén csökkentette a kormányzat azt a munkában töltött minimális időt, ami ahhoz szükséges, hogy valaki segélyt kaphasson.

Japánban ugyanakkor hatalmas lyuk tátong a szociális hálón: a segélyezés nem érinti a részmunkaidőben vagy átmeneti időre szerződtetett munkásokat, pedig az összes munkaerő 30 százalékát ők teszik ki.

Amerikában helyenként borzalmas a helyzet

A Foreign Policy ezt az öt térséget és országot emelte ki, a Forbes magazin pedig még megemlíti ezek mellett Izraelt és Németországot is. A Forbes szerint 66 és 90 százalék közötti a korábbi fizetéshez képest a munkanélküli segély e két országban is, miközben az USA-ban vannak olyan szövetségi államok, ahol 27 százalék ez a ráta.

A Forbes szerint átlagosan egy amerikai munkanélküli a felét kapja meg korábbi pénzének, ha elveszti az állását. A Forbes egy másik cikke arra is rámutat, hogy Amerikán belül New Yorkban, Pittsburgh-ben vagy a Rhode Island-i Providence-ben jár a legrosszabbul az, akit elbocsátanak. A magazin nem a korábbi fizetéshez hasonlította ekkor a segélyt, hanem a megélheti költségekhez.

Márpedig New Yorkban egy munkanélküli csak költségeinek 17 százalékát tudja fedezni a heti maximum 405 dolláros támogatásból. A legjobb munkanélkülinek lenni az USA-n belül Miamiban, ahol a költségek 47 százalékát fedezi a segély, de Washingtonban sem rossz a helyzet, itt 41 százalék a bevételek és a kiadások aránya.

Az MSNBC szerint ugyanakkor Amerikában tavaly született egy törvény a munkanélküli segélyek folyósításának meghosszabbításáról. Így három hónappal is tovább kaphatják a támogatást a rászorulók a válság miatt. Mindez nem indokolatlan, hiszen az amerikai munkanélküliség most pénteken 25 éves csúcspontra jutott a Bloomberg hírügynökség szerint: az álláskeresők aránya immár 8,5 százalék a világ legnagyobb gazdaságában.

Románia nyújtja, Bulgária rövidíti a segélyezési időszakot

Régiónkban természetesen nem olyan álomszerű a helyzet, mint Dániában, Luxemburgban vagy Svájcban. Romániában éppen most döntöttek az USA-hoz hasonlóan arról, hogy az eddig 6-9-12 hónapra járó munkanélküli segélyek folyósítását a válság miatt 3-3 hónappal meghosszabítják - mondta az [origo]-nak Kelemen Tibor, a Kovászna megyei munkaerőpiaci ügynökség vezetője. Magyarországon így már sokkal rövidebb ideig adható - csak 6-9 hónapig - segély, mint délkeleti szomszédunknál.

A ráta ugyanakkor magyar szempontból irigylésre méltó, hiszen ott csak 5,3 százalékos az álláskeresők aránya, akiknek a száma 477 ezret ért el. (A magyar munkanélküliség 9 százalék fölött jár jelenleg.) A román munkanélküli segélyt viszonylag bonyolultan számítják egyébként. Egy fix összeg feltétlenül jár mindenkinek, ez 400 erős (új) lejt tesz ki, ehhez járul egy változó tétel, amely a korábbi fizetéstől függ. A korábbi jövedelem 12 havi átlagát veszik, és ennek egytizedét kaphatják meg a munkanélkülivé válók. Ez nagyjából azt jelenti Kelemen szerint, hogy a legjobb esetekben a 400 helyett 800 erős lejt - hozzávetőleg 56 ezer forintot - kaphatnak a rászorulók.

Bulgáriában a románnal ellentétes folyamat megy éppen végbe. Tavaly júliusig az a szabály volt érvényben, hogy 18 hónapig fizetnek munkanélküli segélyt, utána viszont csökkentették az időtartamot, amely jelenleg 12 hónap.

Idén januártól újabb csökkenés következett be: 2009-től már csak 6 hónapra szól a munkanélküli segély, vagyis egy éven belül drasztikusan, harmadára rövidült ez az időtartam. A segély legalább 110 levát tesz ki Bulgáriában, a támogatás maximális összege 240 leva - ez mintegy 36 ezer forint -, ami a minimálbérnek felel meg - tudtuk meg Liana Uzunovától, a budapesti bolgár nagykövetség kereskedelmi hivatalának vezetőjétől. Ez az összeg egyébként emelkedést jelent bolgár hírforrások szerint a korábbi munkanélküli segélyekhez képest.

A régiós versenytársaknál fizetett ellátás értékelésénel azonban figyelembe kell venni a romániai, illetve a bulgáriai árszínvonal alacsonyabb voltát is.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK