Erősödtek a kelet-európai valuták

Vágólapra másolva!
A pénteki megtorpanás után a közép-európai valuták hétfőn napközben ismét jó ütemben törtek előre, miután vasárnap tisztázódott, hogy Magyarország és Csehország új kormányt kap, és az általános piaci hangulat is javult világszerte, annak reményében, hogy a világválság talán a vártnál hamarabb véget ér.
Vágólapra másolva!

Itt olvashat a forint árfolyamának alakulásáról

Napközben a forint 292 euró közelébe erősödött. Estére azonban a részvénypiacokkal együtt a devizapiacok is megtorpantak, csak a forint maradt pozitív területen az euróval szemben. A pozitív felzárkózó piaci hangulatot tükrözte a török líra erősödése is, miközben a dollár eleinte gyengült, abban az ütemben, ahogyan a befektetők előmerészkednek az amerikai kincstárjegy adta menedékből. Estére a dollár erősödött, ez elvitte a térségi valuták nyereségét vele szemben. A rubelt háromhavi csúcs felé segítették a növekvő szabadpiaci olajárak.

A térségi valuták javulása múlt héten, csütörtökön kezdődött, a Húszak (G20) csúcsértekezletének eredményei, az IMF támogatási kerete növelésének hírére, és a részvénypiaci előretörések keltette kereslettől táplálva. A G20 segítsége nem csupán a nehéz helyzetbe került országoknak közvetlenül ígért új pénzekben van - az IMF és más nemzetközi pénzintézetek támogatási alapjainak bővítése révén -, hanem abban is, hogy az értekezlet döntései felértékelték a felzárkózó piacokat mint a világgazdaság helyreállításának kulcsterületét.

Hétfőn eleinte segítette a társégi valutákat a Financial Times idézte IMF-elképzelés is arról, hogy a nem euróövezeti tag EU-tagoknak az övezethez való csatlakozás nélkül el kellene kezdeniük használni az eurót. Az ezzel kapcsolatos reményeket azonban az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank (EKB)hamar lehűtötte azzal, hogy az IMF-nek tulajdonított javaslatot "vitairatnak" minősítették, és megerősítették, hogy az eurócsatlakozási feltételeken nem lehet enyhíteni.

A londoni bankközi piacon a forint hétfőn estefelé, 294,06-26/eurón, 0,87 százalékkal jobb volt a kora hajnalinál, és 11,58 százalékkal gyengébb az euróval szemben, mint év végén. Reggel változatlan volt. Péntek este 296,64-94/euró volt. Tavaly 4,23 százalékkal gyengült, előtte 2007-ben 0,39 százalékot vesztett, 2006-ban 0,46 százalékkal javult.

Hétfőn estefelé a cseh korona, 26,583-603/eurón, 0,14 százalékkal rosszabb volt az euróval szemben a kora hajnalinál, és 0,64 százalékkal erősebb, mint év végén. A lengyel zloty, 4,4484-504/eurón, 0,04 százalékkal rosszabb volt a kora hajnalinál, és 8,10 százalékkal gyengébb az euróval szemben, mint év végén. Tavaly a cseh korona 1,31 százalékot, a zlotyi 14,29 százalékot vesztett az euróval szemben.

A forint 219,42-220,05/dollár volt, 0,36 százalékkal rosszabb a kora hajnalinál, 16,53 százalékkal gyengébb, mint év végén. Tavaly 7,88 százalékot vesztett a dollárral szemben. Péntek este 218,64-84/dollár volt. A cseh korona hétfőn 1,10 százalékot vesztett, a zloty 1,48 százalékot vesztett a dollárral szemben.

Hétfőn estefelé az euró 1,3375 dollár volt vételi oldalon, 0,0128 dollárral olcsóbb a pénteki későinél, 4,31 százalékkal gyengébb a dollárhoz képest, mint év végén. Tavaly 4,27 százalékot vesztett a dollárral szemben.