Az exportpiacok zuhanása rántotta magával az ipart

Vágólapra másolva!
Piaci elemzők szerint a magyar export szempontjából fontos európai országok visszaesése is tükröződik a magyar ipari termelési adatban, az eurózóna adataival összevetve nem meglepő a 25,4 százalékos februári csökkenés.
Vágólapra másolva!

Az ipari teljesítmény alakulása az első két hónapban szerintük beleillik az előrejelzésekbe, amelyek szerint éves szinten az idén 5 százalékos gazdasági visszaesésre lehet számítani. Egyben arra is felhívták a figyelmet, hogy a visszaesés mértéke az év második felében a bázishatás miatt mérséklődhet - a válság termeléscsökkentő hatása Magyarországon 2008-ban a negyedik negyedévben már egyértelműen mutatkozott.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az ipari termelés 2009 februárjában az előzetes, szezonálisan és munkanap tényezővel kiigazított index szerint 4,1 százalékkal volt alacsonyabb az előző havinál, és - munkanaptényezővel korrigálva - 25,4 százalékkal csökkent a 2008 februári szinthez képest.

Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint a februári ipari termelési adat beleillik az európai trendbe, bár a 4,1 százalékos havi visszaesés kicsit rosszabb lett a vártnál. A nyugat-európai országokban is hasonlóan gyenge adatok láttak napvilágot az év első két hónapjában. A hangulatindexek ugyanakkor kis javulást jeleznek, ami alapján feltételezhető, hogy márciusban-áprilisban már kisebb lesz a visszaesés Európában, és ez igaz lehet a magyar adatokra is - fejtette ki.

A magyar termelés kilátásait hosszú távon a fontos export piacainkon alakuló gazdasági helyzet befolyásolja, javulás ebben azonban csak az év vége felé várható a jelenlegi várakozások szerint. A következő hónapokban a javulás irányába hathat az elemző szerint, hogy a mostani nehéz finanszírozási helyzet miatt a termelők a készletek mérséklésére törekszenek, de ez a hatás egy idő után kiesik a folyamatból.

Idén nem lesz könnyebb

Kondrát Zsolt, az MKB vezető elemzője elmondta, egyelőre nem lát fordulatot az európai konjunktúrában, a hangulatindexek ugyan stabilizálódtak, ám ez nem a fellendülés kezdetét, csupán a további jelentős esés várható elmaradását jelzi.

Az MKB-nál egész évre 18,8 százalékos ipari és 5-10 százalékos építőipari visszaeséssel számolnak, a szolgáltatások terén pedig 2-3 százalékos zsugorodást valószínűsítenek. A teljes GDP visszaesését 5,2 százalékra jósolják - mondta el Kondrát Zsolt. Hozzátette, hogy a jelenlegi viszonylag magas ipari visszaesést mutató adatoknak a GDP csökkenésére gyakorolt hatásában figyelembe kell venni azt is, hogy a GDP-ben az ipari termelés nem bruttó, hanem hozzáadott értéken szerepel és a jelenlegi helyzetben a hozzáadott érték kisebb mértékben csökken a bruttó értéknél. Véleménye szerint mind az ipari termelési, mind az export adatok alátámasztják azt a várakozást, hogy a GDP visszaesése az idén az 5 százalékhoz fog közelíteni.

Trippon Mariann, a CIB elemzője kifejtette, hogy az ipar és az építőipar együttesen mintegy egynegyedét adja a nemzeti összterméknek. Felhasználói oldalról a magán fogyasztásban drasztikus visszaesés várható az idén a reálkereset csökkenése, a növekvő munkanélküliség, a magas eladósodottság, továbbá a hitelfelvételi lehetőségek szűkülése miatt. A közösségi fogyasztásban is jelentős visszafogás várható, így ez sem ad támaszt a belső fogyasztásnak.