Cél alatt az infláció, mégsem csökken az alapkamat

Vágólapra másolva!
A 3 százalékos cél alatt várják a múlt havi magyarországi inflációt londoni feltörekvő piaci elemzők, akik közül nem mindenki zárja ki - a forint stabilizálódása esetére - a magyar jegybank (MNB) kamatcsökkentési kurzusának későbbi folytatódását, többségi vélemény azonban, hogy a belátható pénzügypolitikai távlatban folytatódik a kamattartás.
Vágólapra másolva!

A pénteken esedékes múlt havi inflációs adatsor előtt megjelent első citybeli előrejelzések közül a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoporté 2,7 százalékos, tizenkét hónapra és teljes kosárra számolt drágulási ütemet valószínűsít a februári 3 százalék után.

A ház prognózisa szerint a magyar hazai össztermék-érték (GDP) az idén 4,5 százalékkal csökken, ami gyorsítani fogja az alapszintű dezinflációs folyamatot.

A pénzügypolitikai kilátásokat ugyan "bonyolultabbá tette" a forint gyengülése, a cég londoni elemzői szerint azonban az árfolyam stabilizálódása vagy visszaerősödése esetén az MNB áprilisban vagy májusban újrakezdheti az enyhítési ciklust.

A Bank of America-Merrill Lynch közölte: alapeseti forgatókönyve 6,75 százalékos magyarországi jegybanki kamatszintet valószínűsít 2009 végén.

A JP Morgan befektetési elemzői szintén 2,7 százalékos márciusi magyarországi éves inflációt jósolnak. A ház szerint a kosár élelmiszer- és üzemanyag-összetevőjében megjelenő komoly mértékű bázishatás várhatóan túltesz a forintgyengülés inflációs átszűrődő hatásán.

A forintot félti a jegybank

A JP Morgan szerint azonban az MNB döntéseinek fő befolyásoló tényezője jelenleg a forintárfolyam, és már a kamatcsökkentési folyamat februári leállítását is az árfolyamvolatilitás okozta.

Mindemellett az egy hónappal ezelőtti inflációs adatsor már jelezte a forintgyengülés gyors átszűrődését a mélyülő recesszió ellenére is.

A JP Morgan londoni elemzői ezért a következő 3-6 hónapra a jelenlegi, 9,50 százalékos MNB-kamatszint fenntartását jósolják, azzal az indokkal, hogy szerintük a magyar jegybank egyelőre a forint gyengeségéből a pénzügyi stabilitásra ható kockázatokat tartja szem előtt.

A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői nagyobb mértékűnek tartják az árfolyamgyengülés átszűrődésének nettó hatását, ezért minimális mértékben, 2,9 százalékra csökkenő inflációt jósolnak márciusra. A GS szakértői szerint a gyenge forint jórészt ellensúlyozta a múlt hónapban a gazdasági visszaesésből az árakra ható, lefelé mutató nyomást.

A Goldman Sachs a következő tizenkét hónapra sem vár kamatmódosítást, kamatemelést azonban csak arra az esetre valószínűsít, ha az MNB-nek más eszközökkel nem sikerülne kivédenie egy esetleges újabb forinteladási hullámot.