Vágólapra másolva!
Veszteséggel zártak kedden is a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói: elsősorban negyedéves céges beszámolási idény kezdete rontotta a befektetők hangulatát, mivel a piac ezúttal nem sok jót vár a cégektől.
Vágólapra másolva!

Kedden erősen elkedvetlenítette a Wall Street befektetőit a híresztelés, mely szerint a General Motors a csődvédelem benyújtását fontolgatja, valamint azok a várakozások, hogy a céges jelentési idényt hagyományosan megnyitó Alcoa is veszteségről számol be.

A börzének a technológiai papírok teljesítményét tükröző Nasdaq Composite indexe így 1561,61 ponton fejezte be a napot, 45,10 pont, 2,81 százalék visszaeséssel. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 186,29 ponttal, 2,34 százalékkal, 7789,56 pontra esett, míg az 500 legfontosabb papírmutatója (S&P 500) 2,4 százalékkal süllyedt.

Majdnem nyolc zuhanó részvény jutott egy emelkedőre a nap folyamán - emelte ki a Bloomberg hírügynökség. A General Motors 12, a Caterpillar 5,9, az Exxon Mobil1,9 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést.

A kőolaj ára Londonban és New Yorkban is egy dollárt meghaladó mértékben csökkent kedden. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónkénti ára 1,02 dollárral 51,22 dollárra esett májusra. A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta ára 1,90 dollárral 49,15 dollárra süllyedt.

A csökkenést több tényező együttesen okozta: részben a részvénypiacok gyengesége, a dollár erősödése, részben pedig az, hogy az előrejelzések szerint az amerikai nyersolajtartalékok a múlt héten immár az ötödik egymást követő héten emelkedtek. A tartalékadatokat szerdán teszi közzé az amerikai kormány.