Vágólapra másolva!
Az utolsó pártállami kormány hét pénzügyi káderéből lett a rendszerváltás után pénzügyminiszter. Nem volt olyan év 1989 óta, hogy valamelyikük ne lett volna miniszter vagy jegybankelnök Magyarországon. Bár ugyanazt mondták az elmúlt 23-24 évben - a költségvetési hiányt akarták csökkenteni, a növekedést beindítani, akárcsak Bajnai Gordon most kedden a parlamentben -, az alapproblémát nem sikerült leküzdeniük.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Pénzügyi területen nem járt elitváltással a rendszerváltás. Az utolsó pártállami kabinet, a Németh-kormány hét pénzügyi területen vezető posztot betöltő szakemberének (Medgyessy Péter, Békesi László, Draskovics Tibor, Bokros Lajos, Járai Zsigmond, László Csaba, Kupa Mihály) valamelyike a rendszerváltás után 2007-ig minden évben pénzügyminiszter vagy jegybankelnök volt.

Az is igaz rájuk, hogy 1986 és 2009 között legalább egy közülük mindig benne volt a magyar kormányban legalább miniszterként, egy-egy alkalommal miniszterelnök-helyettesként és kormányfőként is. Ez a sorozat idén sem szakad meg: Bajnai Gordon kormányába Draskovics Tibor kerül be az új miniszterelnök keddi bejelentése szerint, aki megtartja a Gyurcsány-kabinetben lévő igazságügyi miniszteri posztját.

A hét ember közül néhány kifejezetten az MSZMP környékéről indult, mások inkább a Pénzügyminisztériumban dolgoztak vagy a tárca háttérintézményeiben kutatással foglalkoztak a rendszerváltás előtt. Azóta viszont az MSZP, a Fidesz és az MDF minisztereiként, az SZDSZ szakértőjeként és a Centrum Párt élén is feltűntek a Németh-kormány emberei.

A hét Németh-káder

De kikről is van szó? Medgyessy Péter a Németh-kormány idején miniszterelnök-helyettes volt, aki a gazdasági ügyekért felelt (főnöke volt tehát 1990-ig mind a hat másik pénzügyérnek), a rendszerváltás után pedig pénzügyminiszter és kormányfő lett.

Békesi László volt Németh Miklós utolsó pénzügyminisztere, ő volt a rendszerváltás után a Horn-kormány első pénzügyminisztere. Később, 1999-ben az SZDSZ programírójaként is felbukkant.

Járai Zsigmond, a Németh-kormány pénzügyminiszter-helyettese a Fidesz idején pénzügyminiszter, majd jegybankelnök lett.

Forrás: MTI
Az aktuális miniszter munkahelye - A PM épülete a József nádor téren

A Németh-éra három pénzügyminisztériumi osztály- és főosztályvezetője közül Kupa Mihály lett Antall József pénzügyminisztere, később a Fidesz elől értékes szavazatokat elhalászó Centrum Párt elnöki posztját is betöltötte.

Draskovics Tibor 1988-ban lett főosztályvezető, majd Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc alatt is pénzügyminiszter volt.

László Csaba szintén osztályvezető volt a nyolcvanas évek végén a József nádor téren, aztán Medgyessy másik pénzügyminisztere lett a váltás után.

Bokros Lajos 1989-91-ben a Magyar Nemzeti Bank ügyvezetője, a Horn-kormányban viszont pénzügyminiszter volt (idén pedig az MDF európai parlamenti listavezetőjeként bukkant fel újra). Bokros számára nem is annyira új dolog az MDF-fel való együttműködés, hiszen az Antall-kormány idején is ő volt a Magyar Nemzeti Bank ügyvezetője, az Állami Vagyonügynökség igazgatóságában is tisztséget viselt addig, amíg tőzsdeelnök nem lett, és ezt a tőzsdei posztot megtartotta az Antall- és a Boross-kormány idején is.

A "hetek" listája

Legmagasabb poszt a Németh-kormány idején

Pénzügyminiszter a rendszerváltás után

MNB-elnök, vagy -vezető

Tőzsdeelnök

Kupa Mihály

reformtitkárság vezetője

1991 - 1993

-

-

Békesi László

pénzügyminiszter

1994 - 1995

-

-

Bokros Lajos

MNB-ügyvezető

1995 - 1996

1989 - 1991

1990-1995

Medgyessy Péter

miniszterelnök-helyettes

1996 - 1998

-

-

Járai Zsigmond

pénzügyminiszter-helyettes

1998 - 2000

2001 - 2007

1996-1998

László Csaba

osztályvezető

2002 - 2004

-

-

Draskovics Tibor

főosztályvezető

2004 - 2005

1995 - 1998

-


Forrás: [origo]-gyűjtés, HVG, Élet és irodalom, MTI-híradatbank, PM, MNB

Az eddigi 11 rendszerváltás utáni pénzügyminiszter közül csak három jobboldali kormánytag - Rabár Ferenc, Szabó Iván és Varga Mihály, illetve egyetlen baloldali (Veres János) nem volt fontos kormányzati vagy pénzügyi pozícióban az utolsó MSZMP-kabinetben. De Rabár például a pártállami Lázár-kormány idején vezető poszton volt az Országos Tervhivatalban.

Két Németh-káder - Járai és Surányi György - később a Magyar Nemzeti Bank elnökei lettek, egy harmadik pedig MNB-alelnök - Kovács Álmos. Kovács ugyancsak a folyamatosságot képviseli azzal, hogy 1985 óta minden kormányban vezető pénzügyi posztot birtokol, hiszen Surányi György elnökhelyettes, Kovács pedig főosztályvezető volt Németh Miklós idején az Országos Tervhivatalban. Róluk keretes írásainkban olvashatnak bővebben.