A Lukoilnak nem kell a Mol és a Mazeikiu

Vágólapra másolva!
Az orosz Lukoil olajtársaság szívesen vásárolna megfelelő áron finomító kapacitást Európában, de nincs semmilyen terve ajánlatot tenni sem a Molra, sem litvániai kapacitásra, mondta a cég vezérigazgatója, Leonyid Fedun egy befektetőknek rendezett tájékoztatón New Yorkban. A Lukoil New York-i tájékoztatójáról a Bloomberg ügynökség számolt be.
Vágólapra másolva!

Korábban, egy washingtoni elemző intézet hétfőn ismertetett véleménye alapján, olyan elképzelések keltek lábra a piacon, hogy az orosz Szurgutnyefyegaz esetleg eladná a Lukoilnak vagy a Gazpromnak az osztrák OMV-tól múlt héten 1,4 milliárd euróért szerzett, 21,2 százalékos Mol-részesedését vagy legalább annak egy részét. A lengyel Rzeczpospolita című lap pedig kedden azt írta, hogy a Lukoil és az orosz állami Transznyeft vezetéküzemeltető részt szeretne vásárolni a litván Mazeikiu Nafta olajfinomítóból, amelynek többsége a PKN Orlen lengyel olajtársaságé.

A második számú orosz olajtársaság - a magánkézben lévők közül a legnagyobb -, a Lukoil 1,62 milliárd dolláros veszteséget jelentett a tavalyi utolsó negyedévről az egy évvel korábbi, 3,21 milliárdos adózott eredmény helyett, az alacsonyabb olajárakkal, a magas adókkal és a valutaárfolyam-változásokkal indokolva a visszaesést. A bevétel 26 százalékkal 18,4 milliárd dollárra csökkent, jóllehet a cég kőolajtermelése gyakorlatilag változatlan maradt.

Erre tekintettel a cég idén 6 milliárd dollárra csökkenti beruházási költekezését a tavalyi több mint 10 milliárd dollárról, mondta Fedun New Yorkban. A világ bizonyított olajtartalékának 1,3 százalékát birtokló, a világtermelés 2,3 százalékát adó Lukoil 20 százaléka az amerikai ConocoPhillips olajtársaságé.

Az orosz cégnek Oroszországon kívül Ukrajnában, Bulgáriában és Romániában vannak finomítói, értékesítési hálózata pedig 24 országban működik 6090 benzinkúttal, az Egyesült Államokban, Azerbajdzsánban, Fehéroroszországban, Grúziában, Moldovában, Ukrajnában, Bulgáriában, Magyarországon, Finnországban, Észtországban, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban, Szerbiában, Montenegróban, Romániában, Macedóniában, Cipruson, Törökországban, Belgiumban, Luxemburgban, Csehországban és Szlovákiában.