Vágólapra másolva!
Az Európai Unió tagállamainak kormányai eddig összesen mintegy 3000 milliárd eurót fordítottak a pénzügyi stabilitás megőrzésére a bankoknak nyújtott egyedi támogatások, garanciavállalások, illetve a pénzintézetek tőkefeltöltése révén, közölte szerdán az Európai Bizottság.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az összegből 2300 milliárd euró jutott a garanciarendszerekre, 300 milliárd euró feltőkésítési programokra, 400 milliárd euró ad hoc megmentési és szerkezetátalakítási intézkedésekre.

Az állami támogatások tényleges összértéke ennél lényegesen alacsonyabb lesz, különösen azért, mert az állami kezességvállalásokat a költségvetési kiadások csak akkor tartalmazzák, ha a kezességet ténylegesen igénybe vették.

A közlemény kitér arra, hogy a tagállamok és a bizottság összehangolt tevékenységének köszönhetően rövid idő alatt sikerült végrehajtani azokat a megfelelő támogatási programokat és alkalmi intézkedéseket, amelyek a verseny indokolatlan torzulásának veszélye nélkül adnak hathatós választ a pénzügyi válság kockázataira. Tavaly szeptember óta a bizottság több mint 50 - gyakran rekordsebességgel elfogadott - jóváhagyó határozatot hozott.