Válsághíradó: leminősítések, magához térő forint, szárnyaló OTP

Vágólapra másolva!
A héten viszonylag csendesen zajlik a magyar kormány átalakítása, szerdán mindössze Daróczi Dávid kormányszóvivő távozása vált bizonyossá. Sólyom László az ombudsmant bírálta. A forint előbb gyengült, aztán estére magához tért. New York sem ingott meg túlzottan, pozitív tartományban maradt néhány negatív hír dacára. Csütörtökön új cseh kormányfőt neveznek ki, és néhány fontos statisztika érkezik Németországból, illetve Londonból. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Csütörtökön nem lesznek magyar gazdasági statisztikák, és a nemzetközi politikában is csak néhány kisebb államban, Csehországban és Grúziában lesznek érdekes fejlemények.

A hazai politikában a kormányalakítás folytatódik majd várhatóan csütörtökön is, a látványos csetepaték, amelyek az elmúlt heteket jellemezték, most mintha elcsitultak volna.

Mi várható csütörtökön?

Magyarországon csütörtökön nem publikálnak fontosabb gazdasági statisztikákat. Európából német inflációs és ipari termelési, olasz ipari termelési, valamint brit inflációs és külkereskedelmi adatok várhatók. Az Egyesült Államok kereskedelmi mérlegéről szintén csütörtökön publikálnak statisztikát, akárcsak a friss álláskeresők számáról.

A külpolitikában csütörtökön két fontosabb esermény látszik előre: Jan Fischer, a cseh statisztikai hivatal elnöke lesz várhatóan Csehország új kormányfője. Csütörtöki kinevezését szerdán jelentette be honlapján Václav Klaus cseh köztársasági elnök. Szintén erre a napra tömegtüntetést hirdetett a grúziai ellenzék. A Tbilisziben utcára vonulók addig akarják folytatni a megmozdulásokat, amíg Szaakasvili elnök le nem mond.

Mi történt szerdán a politikában?

Szerdán a magyar belpolitikában tovább folytatódott a kormányzati egyeztetés. Kiderült, hogy az SZDSZ módosítana a Bajnai-csomagon, de ez ellen valószínűleg a miniszterelnök-jelölt sem tiltakozik majd. Elsősorban a családi pótléknál próbálják majd jobban érvényesíteni a rászorultság elvét.

Ehhez közvetve kapcsolódik az a hír, hogy távozik a kormányszóvivői posztról Daróczi Dávid.

Nem a pártpolitikához tartozik, hogy szerdán Sólyom László köztársasági elnök kifogásolta Szabó Máté általános ombudsman cigánybűnözésről szóló kijelentését.

Gazdasági hírek szerdáról

Ami a forintot illeti, ingadozott szerdán, de végül 300 forint alatt maradt a magyar pénz, sőt, késő estére 293 alá került az euró.

Szépen gyarapodhattak szerdán az OTP részvényesei, a bankpapír 5 százalékot nyert a tőzsdén, a BUX 2,6 százalékkal emelkedett.

A hazai bankok tőkehelyzete jelenleg kielégítő, átlagosan 11 százalék körüli tőkemegfelelési mutatóval rendelkeznek a jogszabályban előírt 8 százalékos minimummal szemben - mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank szakértője.

Rosszabb hír, hogy csökkentik az Audi győri termelését, akárcsak az Európában vezető acélipari gyártónak számító ArcelorMittal teljesítményét. Ez utóbbi cég nem Magyarországon állít elő acélt.

Sorozatban érkeznek még mindig a leminősítésről szóló hírek. A Fitch is megvonta a kiváló ír minősítést szerdán, és ezen a napon mindhárom balti ország besorolását is lerontották.

Közben hihetetlenül jó számok érkeztek a kínai autópiacról, és a szórakoztatóipar számára fontos hír, hogy Amerikában a videojátékok egy friss felmérés szerint már a főműsoridőben futó programok nézettségét is veszélyeztetik.

Végül, de nem utolsó sorban: pozitív tartományban zárt a New York-i tőzsde szerdán.