Válsághíradó: megugró hiány, rogyadozó ipar, arab befektetőt keres az Opel

Vágólapra másolva!
Ismét gyengült a forint, egy hónap alatt bő 300 milliárdos hiányt hozott össze az államháztartás, újabb riasztó számokat produkált a magyar ipar. Az eurózóna gazdasága a vártnál gyorsabban zsugorodik, Írországban már kemény megszorításokra van szükség. Az ENSZ csúcsot szervez. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Szerdán a KSH előzetes adatokat tesz közzé január-februári időszak külkereskedelmi termékforgalmáról (a részletes adatsor csak a hónap végén várható).

A német statisztikai hivatal egyebek között Németország importjának februári alakulásáról publikál adatokat, ami nem közömbös az exportvezérelt magyar gazdaság szempontjából, a legnagyobb külkereskedelmi partnerünkről lévén szó.

Mi volt tegnap?

Kifulladt a forint lendülete kedden, az euró a hétfői 294,20 forintról 296,70 forintra erősödött, vélhetően a befektetők nyereségrealizálása miatt.

A Pénzügyminisztérium közlése szerint márciusban 309,4 milliárd forint hiánnyal zárt az államháztartás (önkormányzatok nélkül), így az első negyedéves deficit 566 milliárd forintot tett ki. Ez az egész évre tervezett hiánynak csaknem a 80 százaléka, de a PM szerint minden a tervek szerint alakul.

A KSH jelentése szerint februárban 28,9 százalékkal esett vissza az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest. Az első két hónapban az ágazat termelése 26,1 százalékkal csökkent.

Kiderült, hogy márciusban 2,985 milliárd euróval 27,89 milliárd euróra nőttek a Magyar Nemzeti Bank nemzetközi tartalékai. Az IMF, a Világbank és az EU által biztosított készenléti hitelkeret jóváhagyása óta több mint 10 milliárd euróval növekedtek az MNB-tartalékok.

Megszorítások Írországban

A korábban feltételezettnél nagyobb mértékben (1,6 százalékkal) csökkent az euróövezet tagországainak gazdasági teljesítménye 2008 utolsó három hónapjában.

Rendkívüli költségvetést fogadtak el Írországban: adóemelésekkel és kiadáscsökkentéssel próbál elébe menni a kormány az ország példátlan gazdasági válságának, az idén várhatóan 8 százalékos gazdasági visszaesésnek és a GDP-hez mérten 10,75 százalékosra duzzadó államháztartási deficitnek.

A Daimler példáján felbuzdulva arab befektetőt keres anyavállalata, az amerikai General Motors csőddel fenyegető krízise a miatt súlyos helyzetbe került német Opel autógyár.

Szegény bankárok

Felére zuhant a bankárok fizetése: tavaly világszerte átlagosan 55 százalékkal kerestek kevesebbet, mint egy évvel korábban

Soros György a világszerte dívó bankmentő csomagokat kritizálta - szerinte a rossz eszközökkel kitömött "zombi bankok" életben tartása elszívja a gazdaság energiáit.

Pénzügyi világcsúcsot tervez az ENSZ, amelyen a globális válságnak mindenekelőtt a szegény országokra gyakorolt hatását vitatnák meg a remélhetőleg magas rangú résztvevők.