Vágólapra másolva!
Sanghajban és Kuangtung (Guangdong) tartomány négy városában a kínai kormány határozata alapján bevezetik a jüanban történő külkereskedelmi elszámolást, ami újabb lépés a kínai fizetőeszköz globális használatának kiterjesztésére.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Szakértők úgy vélik, hogy Kína ezen intézkedése a pénzügyi válság hatásának enyhítését szolgálja, és csökkentheti Kína és kereskedelmi partnereinek költségeit, valamint kiküszöböli az árfolyamváltozásokból eredő kockázatokat.

A Sanghajban és a Gyöngy folyó deltájának négy városában: Kantonban (Guangzhou), Sencsenben (Shenzhen), Tungkuanban (Dongguan) és Csuhajban (Zhuhai) bevezetett kísérlet a legutolsó lépés a jüan nemzetközi fizetőeszközzé válásához.

Az amerikai dollár várható gyengülése miatt az átmenet felgyorsítása egyre sürgetőbbé válik - mondta Huang Vej-ping (Huang Weiping), a pekingi Zsenmin Egyetem közgazdász professzora.

Kína kereskedelmi partnereivel a jüan használatát próbálja előtérbe helyezni. Az utóbbi négy hónapban Argentínával, Fehéroroszországgal, Indonéziával, Dél-Koreával, Malajziával és Hongkonggal mintegy 650 milliárd jüan (közel 21 ezer milliárd forint) értékben kötött valutacsere megállapodást. Ez lehetővé teszi, hogy ezen országok jüantartalékaikat felhasználva egy bizonyos határon belül közvetlenül kereskedjenek Kínával.

Minél több ilyen megállapodást köt Kína a különböző országokkal, annál közelebb kerül ahhoz, hogy a kínai fizetőeszköz konvertibilissé váljon.

Elemzők szerint az amerikai központi bank (Fed) hosszú lejáratú államkötvények vásárlásáról szóló döntése a dollár további leértékelődéséhez vezethet. Peking a kereskedelmi tranzakcióknál többek között emiatt kívánja a dollár használatát mérsékelni, illetve azért, hogy az 1950 milliárd dollárnyi hivatalos devizatartaléka se veszítsen értékéből.