Vágólapra másolva!
Taro Aso japán miniszterelnök csütörtökön 15,4 ezer milliárd jenes, azaz 150 milliárd dolláros segélycsomagot jelentett be a japán gazdaság megsegítésére, mivel az a második világháború óta a legsúlyosabb recesszióba került - írja a Bloomberg.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A kormányzó liberális párt a japán GDP 3 százalékát tervezi elkölteni. Aso szeptemberben került kormányra, ám azóta ez már a harmadik élénkítő-csomagja és már 25 ezer milliárd jennél tart a rendkívüli kormányzati kiadások terén.

A bejelentéssel egy időben az is nyilvánosságra került, hogy a jaőpán állam mintegy 11 ezer milliárd jen értékben kötvényeket bocsát ki, hogy ezzel teremtse meg a költekezés forrásait. A kötvényhozamok nagyot ugrottak (tavaly november óta nem voltak ilyen magasak): a tízéves japán állampapírra 1,48 százalékos kamatot fizetnek (ami 3 bázispontos emelkedést jelent).

A japán kormányt erősen korlátozza, hogy már jelenleg is a világ legnagyobb adóssága terheli, ezzel a költekezéssel pedig jövőre a hiány a japán GDP 197 százalékára nőhet.

Glenn Maguire, a Société Generale Ázsia-specialistája úgy fogalmazott, hogy ez a csomag "tenni, vagy halni" típusú fiskális lépés. Csak azért tehetik meg, mert az államadósság költségei nagyon alacsonyak.