Vágólapra másolva!
A cég feldarabolása lehet a megoldás a General Motors problémáira, amennyiben csődeljárásba kényszerítik az autógyártót. A sikeres autómárkák és alosztályok így új cégekként újjászülethetnek, de a vállalat veszteséges részeire a bukás vár.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A gazdasági válság miatt a General Motors (GM) átszervezni kényszerül egész struktúráját, ugyanis az amerikai kormány csak így hajlandó finanszírozni a céget. Egy tervezetet már elutasított Washington, így a csőd sokkal valószínűbbnek tűnik, ezért néhányan már arról elmélkednek mi lesz, ha bekövetkezik a legrosszabb verzió.

A piaci várakozások szerint egyre valószínűbb, hogy a GM a jövőben feloszlik jó részekre és rossz részekre. A nyereséges márkákat (pl.: Cadillac, Chevy), amik erős tengerentúli pozíciókkal rendelkeznek, egy új cégbe szerveznék össze, ami állami támogatást kapna és valószínűleg a GM mostani vezetését. Az új cég megszabadulna a GM mostani adósságaitól és egyéb problémáitól.

A GM veszteséges márkái (Saturn, Saab, Hummer) és a céggel szembeni követelések viszont maradnának a csődbíróságon, ahol minden valószínűség szerint csak egy hosszadalmas és lassú tárgyalás kezdődne meg, valószínűsíti a CNN.

Egyes márkák sorsa még bizonytalanabb, ugyanis az előnyeik mellett mindegyiknek vannak hátrányai is. Ebbe a csoportba tartozik a GMC, a Buick és a Pontiac. Egyesek szerint a márkák leépítése drágább lenne, mint megtartásuk és amint helyreáll a piac úgyis eladásokat produkálnának, mások szerint életben tartásuk tiszta pénzkidobás.

A GM szóvivője Stephen Harris a találgatások kapcsán annyit erősített meg, hogy ők is foglalkoznak egy új cég létrehozásának gondolatával, ha csődöt jelentenek. Az eset nem lenne egyedi. A Lehman Brothers bankot például ugyanígy darabolták fel előző év szeptemberében és akkor a Barclays vette át a használható részeket.