A font is gyengélkedik, de az angolok örülnek

Vágólapra másolva!
Nem csak Magyarországon aggódnak a nemzeti valuta árfolyama miatt. Az Egyesült Királyságban szintén állandó téma az angol font gyengélkedése, ami jelentősen kihat a háztartások fogyasztási szokásaira és befolyásolja a turizmus alakulását is. Viszont Angliában egyáltalán nem egyértelmű, hogy a gyengülés rossz fejlemény lenne.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A 2008-as év elég siralmasra sikeredett a font árfolyama szempontjából. Év elején még 1,359 eurót fizettek egy fontért, de év végére már csak 1,043 eurót. Ez összesen 23 százalékos esést jelent. A jelenlegi átváltási árfolyam 1,1158 eurónál áll, de ez sem annyira biztató.

Az amerikai dollárral szemben előző évben kezdetben jól teljesített a font. Rövid ideig az átváltási ráta annyira elmozdult az angol valuta javára, hogy 2,022 dollárt kellett adni érte, de novemberre, mikor hosszú esés után stabilizálódott a helyzet, csak 1,467 dollárba került egy font. Ez a szám mára se változott meg.

A font árfolyamát több tényező is meghatározza. Elsősorban a kereslet és kínálat törvényei hatnak rá, mivel szabadon lebegő valuta. Jelentős befolyásoló tényező még az angol gazdaság teljesítménye (vagy az arról alkotott elképzelések), valamint a Bank of England által meghatározott kamatszintek.

Jelenleg a háztartások és az importőrök járnak rosszul a gyenge árfolyam miatt. Drágábbak lettek a külföldi termékek, és ha valaki külföldre akar utazni, akkor is többet kell fizetnie. Az exportőrök viszont örülhetnek, ugyanis termékeik most olcsóbbak lesznek és így egyben versenyképesebbek is. Az angol turizmus szintén prosperálhat, ugyanis egy angliai út most olcsóbb, mint bármikor az elmúlt 20 évben.

A font gyengülését egyébként sok közgazdász is pozitív eseményként értékelte. Mivel az Egyesült Királyság kereskedelmi mérlege deficites volt (így hosszú távon fenntarthatatlan) most lehetőség van korrekcióra és az egyensúlyi állapot elérésére.