Vágólapra másolva!
Váratlanul jó hatása volt az áfa-csökkentésnek a brit kiskereskedelemre, áll az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház hétfőn kiadott helyzetértékelésének. Ugyanez a cég mindazonáltal ezzel együtt is súlyos recessziót vár Nagy-Britanniában.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) hétfői elemzése felidézi, hogy a brit kormány által még december elsején életbe léptetett 2,5 százalékpontos áfa-csökkentést - amellyel a forgalmi adó az EU által engedélyezett alapszintre, 15 százalékra süllyedt - sokan előre bírálták. A fő érvek között szerepelt, hogy a rendkívüli mértékű kiskereskedelmi árleszállítások miatt elvész az intézkedés hatása, és különben is inkább a megtakarítást, semmint a fogyasztást kellene ösztönözni a brit gazdaság kiegyensúlyozása végett.

A CEBR szerint azonban az áfa-csökkentés óta beérkezett értékesítési adatok egyértelműen mutatják, hogy a lépés hatékony volt: a forgalmi adó decemberi csökkentése után - vagyis még az év végi, idei év eleji árleszállítások előtt - azonnal felszökött a kiskereskedelmi eladások értéke, az éves összevetésben számolt növekedési ütem a novemberben mért 1,6 százalékról decemberben 2,6 százalékra emelkedett.

Januárban tovább gyorsult a kiskereskedelem bővülése, 3,2 százalékra, és még februárban is 3,0 százalékos volt az értékesítés éves szintű növekedési üteme, a súlyos recesszió közepette is, áll a CEBR hétfői elemzésében.

A ház felidézi, hogy az áfa-csökkentés előtt kiadott legutóbbi brit kiskereskedelmi előrejelzésében a kiskereskedelmi eladási érték folyamatos visszaesését jósolta, és februárra zéró növekedést, vagyis éves összevetésben stagnálást valószínűsített. Ez a prognózis összhangban volt az 1990-es recesszió elején tapasztalt mintával.

A CEBR hétfői elemzése szerint az áfa-csökkentés a bevezetése utáni első három hónapban 2,1 milliárd fonttal (690 milliárd forinttal) növelte a brit kiskereskedelem forgalmát ahhoz az eladási értékhez képest, amelyet a cég az intézkedés előtt jósolt.

A forgalmiadó-csökkentés jövő januárig szól, a CEBR szerint azonban az adókulcs visszaemelése elfojthatná az akkor még várhatóan törékeny gazdasági növekedést. A ház ezért azt javasolja Alistair Darling pénzügyminiszternek, hogy 2010. júliusig hagyja érvényben a jelenlegi áfa-kulcsot.

Az elemzés szerint a brit pénzügyminisztérium maga is évi 12,5 milliárd font költségvetési bevételkieséssel számolt az áfa-csökkentés miatt. A CEBR szerint azonban ez a számítás még az akkori, "túl derűlátó" gazdasági növekedési előrejelzésekre alapult.

A cég londoni elemzői szerint reálisan 11 milliárd font kieséssel lehetett volna számolni, de még ez az előrejelzés sem vette volna figyelembe a társasági és jövedelmi adóbevételek, valamint a társadalombiztosítási befizetések növekedését, és a szociális kiadások csökkenését, amelyek a kiskereskedelmi forgalomnövekedésből eredtek.

A CEBR mindent egybevetve úgy számol, hogy az áfa-csökkentés éves nettó közfinanszírozási költsége 4-5 milliárd font, miközben egész évre számolva a kiskereskedelmi értékesítés az idén 8-9 milliárd fonttal lesz nagyobb, mint az áfa-csökkentés nélkül lenne. A ház szerint a forgalmi adó ideiglenes mérséklése "a kormány rendelkezésére álló legjobb ösztönző lehetőség volt", amely máris enyhítette a recesszió hatásait.

A brit recesszióról a minap ugyanez a londoni elemző cég a Cityben forgalomban lévő eddigi legkomorabb előrejelzést tette közzé: új prognózisa szerint a brit hazai össztermék-érték (GDP) 2009-ben, reálértéken 4,5 százalékkal zuhan. A CEBR szerint a brit gazdaságra általa jósolt idei egész éves visszaesés 1931 óta a legmeredekebb lesz. Abban az évben 5,1 százalékkal csökkent a brit GDP-érték.