Vágólapra másolva!
Hétfőn Lengyelország hitelfelvételi tervei hatására gyengült, majd az új miniszterelnök megválsztása után erősödött a forint. Délután 2 óra környékén még 289,50 forintot kellett adni az euróért. Késő délután viszont erősödésnek indult a forintot, és hat óra körül már 288 forint közelében volt az uniós valuta árfolyama.
Vágólapra másolva!

Délután kettő körül még nem változott számottevően a forint árfolyama, miután Bajnai Gordon kormányfőjelölt bejelentette, kik kapnak miniszteri tárcát az új kabinetben. A bejelentés után az euró árfolyama 289,50 forint körül ingadozott a bankközi devizapiacon - mondta az [origo]-nak Gondi István. A Raiffeisen szakértője hozzátette: a piaci egyelőre várja, mi fog történni, vagyis mit tesz a kormány a gazdaság fellendítése érdekében. "Amíg vér nem folyik, addig nagyobb változás nem várható az árfolyamban" - fogalmazott a kereskedő.

Délután fél öt után, a forintpiac zárását követően az [origo]-nak Gondi már azt mondta, hogy a forint egy kicsit gyengült késő délután, ennek azonban nem Bajnai volt az oka, hanem az, hogy a lengyelek bejelentették: 20 milliárd dolláros hitelt kérnek hamarosan az IMF-től.

Ez jelentősen erősítette a zlotyt, egészen 4,26 zloty/euróig emelkedett a lengyel deviza, amely pár héttel ezelőtt még olyan gyenge volt, hogy majdnem öt egységet kellett belőle adni egy euróért.

A zloty erősödése paradox módon ezúttal nem erősítette a forintot, mert a spekulánsok a régión belüli ügyleteken kötöttek át ügyleteket, vagyis forintot adtak el, és zlotyt vettek. Ekkor a forint 291 forint/euró "fölé" is gyengült átmenetileg. amint azonban Bajnai Gordont megszavazták a magyar Patrlamentben miniszterelnöknek, a forint is erősödésnek indult, és 291 alá ment vissza az eurókurzus.

Konkrétumokra vár a piac

Barcza György, a K&H vezető elemzője elmondta, a Bajnai Gordon által ismertetett névsor, illetve az általa felvázolt célok nem okoztak meglepetést a piacon. Ami a befektetőket, piacokat valóban befolyásolhatja, az majd a konkrét intézkedések, illetve azok megvalósulása lehet.

Erre azonban valószínűleg pár hónapot várni kell, addig a forint elleni spekuláció esélyei gyengülnek, hiszen már nincs nagy valószínűsége a magyar deviza értékvesztésének. A spekulánsoknak pedig nagyon drága tartani a forint elleni pozíciókat, ha nem gyengül tovább a pénz, ezért sokan kiszálltak az elmúlt időszakban a magyar deviza elleni támadásokból. Barcza tehát úgy látja, a forint átmenetileg 290-300 forint/eurós árfolyam körül stabilizálódhat.

Igaz az is, hogy sok új befektető sem érkezett a devizapiacra, így egyelőre nem túlzottan nagy az érdeklődés a forint iránt. Barcza szerint ha a második félévre sikerül alacsonyan tartani az inflációt, és a költségvetés hiánya is 3 százalék körül alakul, akkor pár hónap múlva akár erősödhet is a forint, illetve megnőhet az érdeklődés a magyar államkötvények iránt. Ehhez azonban teljesülnie kell a Bajnai Gordon által korábban meghirdetett intézkedéseknek.