Lengyel nyugdíjalapokat perel Brüsszel

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság kedden bírósági eljárást kezdeményezett Lengyelország ellen amiatt, hogy az országban limitálják a magánnyugdíjalapok külföldi befektetéseit.
Vágólapra másolva!

Az érvényben lévő előírások értelmében a magánnyugdíjalapok - amelyek a nyugdíjrendszer második pillérét képezik - a pénzeszközöknek mindössze 5 százalékát fektethetik be külföldön. Ez a bizottság állásfoglalása szerint indokolatlanul korlátozza a tőke szabad áramlását.

Ha az európai bíróság elítéli Lengyelországot az uniós jogszabályok megsértése miatt, akkor vagy kötelezi a szükséges törvénymódosítások végrehajtására, vagy bírságot kell fizetnie. A vizsgálat azonban még hónapokig, ha nem évekig eltarthat.

Tavaly lengyel illetékesek jelezték, hogy már dolgoznak a törvény módosításán, hogy az alapok szabadabban fektethessék be pénzeszközeiket külföldön, az új szabályozás azonban csak 2010-ben lép életbe.

A korlátozás bevezetésekor Lengyelország azzal érvelt, hogy a magánnyugdíjalapok az állami nyugdíjrendszer részét képezik, Brüsszel viszont azt mondja, a magánnyugdíjalapok pénzeszközeit nem lehet a közpénzek közé számítani.

Lengyelországban a munkavállalóknak bruttó jövedelmük 7 százalékát kell kötelezően magánnyugdíjalapba helyezniük.