Vágólapra másolva!
A vártnál rosszabbul teljesít Csehország ipara. Az ipari termelés 23,4 százalékkal esett februárban éves szinten, a szakértők viszont ennél kisebb, 19 százalékos, csökkenésre számítottak. Evvel párhuzamosan folytatódott a kiskereskedelmi eladások mérséklődése is. A folyó fizetési mérleg viszont többlettel zárt.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A lakossági kiadások visszafogása, illetve a munkanélküliek számának a növekedése miatt februárban 7,9 százalékkal estek a cseh kiskereskedelmi eladások éves szinten. A szakértők eredetileg csak 3,5 százalékos visszaesést becsültek. Januárban a csökkenés 3,4 százalék, decemberben 3,3 százalék volt éves szinten.

A fenti rossz híreket a folyó fizetési mérleg adatai ellensúlyozhatják. A januárban még 1,52 milliárd koronás hiány februárra 17,13 milliárd koronás többletre változott. A fizetési mérleg kedvező alakulása a kereskedelmi mérleg javulásának köszönhető: ez utóbbi februárban 9,5 milliárd korona többletet ért el a januári 4,32 milliárd koronával szemben.

Az aktívum megduplázódása ellensúlyozta a külföldi tulajdonban lévő helyi cégek osztalék kifizetéseiből, illetve a külföldi befektetők tőkekivonásaiból fakadó pénzkiáramlást.