Vágólapra másolva!
Még több hónapig növekedni fog a munkanélküliség és zsugorodik a hazai össztermék (GDP) az Egyesült Államokban - állapította meg kedden az NBC televízióban a Fehér Ház gazdasági tanácsadó csapatának vezetője, Christina Romer, de hozzátette, már érzékelhetők a kilábalás halvány jelei.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Tudjuk, hogy a gazdaság még mindig beteg, tudjuk, hogy még néhány hónapig csökkeni fog a munkahelyek száma, és a GDP bizonyosan nagyon rossz lesz ebben a negyedévben és a következőben - mondta a szakértő. Ám az Obama-adminisztráció érzékeli azokat a halvány jeleket, amelyek a gazdaság stabilizálódására utalhatnak, tette hozzá.

Az amerikai gazdaságban márciusban 663 ezer munkahely szűnt meg, a munkanélküliség ezzel 25 éves csúcsra jutott, elérte a 8,5 százalékot. Elemzők szerint a mutató egy év múlva meg fogja közelíteni a 10 százalékot. Egyes szakértők a tavalyi negyedik negyedévi, 6,3 százalékos GDP-csökkenés után idén az első negyedévben 5 százalékos, a másodikban 2 százalékos zsugorodást várnak.

Ben Bernanke, a jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) elnöke aznapi atlantai előadásában - amelynek szövege előzetesen olvasható volt a Fed honlapján - arról beszélt: a legfrissebb ingatlanpiaci és fogyasztói költekezési adatokból arra lehet következtetni, hogy a gazdaság zuhanása lassul. Szavainak biztató üzenetét azonban ellensúlyozta a szintén kedden megjelent adat arról, hogy márciusban az amerikai kiskereskedelmi forgalom, kéthavi növekedés után, ismét csökkent.

Bernanke hangsúlyozta, hogy a jelenlegi pénzügyi válság a legsúlyosabb az 1930-as évekbeli "nagy depresszió" óta, és a Fed, valamint a pénzügyminisztérium rendkívüli intézkedései kulcsfontosságúak a hitelpiaci krízis leküzdéséhez. Egyúttal figyelmeztetett, hogy a vészprogramok egy részét fokozatosan meg kell szüntetni, nehogy inflációs veszély alakuljon ki.