Vágólapra másolva!
Az orosz vasutak számára 50 milliárd rubeles (1,1 milliárd euró) tőkeinjekciót, és esetleg további 100 milliárd rubeles beruházási programot helyezett kilátásba kedden Szentpéterváron Vlagyimir Putyin orosz kormányfő. Az 50 milliárd rubel körülbelül fedezi az orosz vasút idén várható veszteségét.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Putyin a szokatlanul magas támogatást egyebek között azzal magyarázta, hogy a vasútnál munkahelyek ezreit kell megmenteni.

Egy napokban tett bejelentés szerint negyedmillió dolgozót kényszerszabadságra küldtek az orosz államvasutaknál (RZSD). Gyakorlatilag minden ötödik dolgozó a pihenőidőre fizetés nélkül marad, míg 450 ezer dolgozót rövidített munkaidőben foglalkoztatnak. Az állami vállalat létszáma 1,2 millió.

Múlt héten jelentették be, hogy idén 53,7 ezer dolgozójától válik meg az RZSD, a többség esetében nyugdíjazásról van szó.

A teljesen állami tulajdonú vállalatnál az idén jelentős, 50 milliárd rubel körüli veszteséget várnak, és a vállalat tartozásainak összege az év végére 7,2 milliárd eurós nagyságrendű lesz.

Az RZSD elnökhelyettese elmondta, hogy az idén a teherforgalomban 19 százalékos, az utasforgalomban 12 százalékos visszaesésére számítanak. Az áruszállítást az ipari tevékenység nagy csökkenése okozza, kevesebb a fémipar és általában az ipar szállítási igénye.

A személyszállítás az első negyedévben 8 százalékkal esett vissza, ami az RZSD elnökhelyettese szerint mintegy 10 milliárd rubel bevételkiesést okozott az orosz vasútnak.