Vidéki irodákat nyitnak a hitelkárosultak

Vágólapra másolva!
Tatabánya után további vidéki irodák nyitását tervezi a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete (BHKE) - tájékoztatta az MTI-t Lénárd Mariann, a BHKE főtitkára kedden.
Vágólapra másolva!

Hamarosan Győrben, Gyulán, Debrecenben és Miskolcon is fogadhatják az ügyfeleket a BHKE munkatársai. A panaszosok száma a fejlettebb régiókban jelentős, miután a szegényebb területeken sokan hitelhez sem juthattak - közölte az egyesület főtitkára.

Az öt éve működő szervezet budapesti irodája a válság óta már nem képes egyedül kezelni a problémákat. A sürgős segítségre szorulókat leszámítva május végére tudnak időpontot adni az ügyfeleknek. A vidéken élők számára az utazási költségek is gondot okoznak - mondta el Lénárd Mariann.

Hozzátette: az egyesület már értesítette az önkormányzatokat irodanyitási terveiről, és kérte támogatásukat, ám vegyes a fogadtatás. Van, ahol - segítség híján - önerőből kénytelenek megoldani a helyiség fenntartását.

A regionális szinten működő tatabányai iroda vezetője, Laurencsik Kálmán az MTI-nek elmondta: a februári nyitás óta közel négyszázan fordultak hozzájuk. Eddig öt ügyfelet mentettek meg a kilakoltatástól, házuk vagy ingóságuk elárverezésétől. Új jelenség, hogy Ausztriában felvett hitelek miatt kerülnek bajba az ingatlantulajdonosok - tette hozzá.

A tatabányai iroda a Komárom-Esztergom megyei önkormányzat épületében működik, amiért havi 107 ezer forint bérleti díjat fizet. Az összeget saját forrásból és pártoló tagok segítségével teremtik elő - tájékoztatott Laurencsik Kálmán.

A BHKE az egyesület honlapja szerint 2004-ben, társadalmi szervezetként kezdte meg működését. Munkáját hitelügyekben jártas szakemberek, gyakorló és kezdő jogászok segítik. Tevékenységük között szerepel tájékoztatás, tanácsadás, érdekképviselet, hitelkiváltások intézése, előnyös konstrukciók felkutatása.