Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A török kormány hétfőn 3,6 százalékos gazdasági visszaesést jósolt idénre, az eddig várt 4 százalékos növekedés helyett.
A piacokat nem rázta meg az idejétmúlt hivatalos előrejelzés régóta esedékes módosítása, de a török líra árfolyama mindenesetre gyengüléssel reagált: este 1,5725/dollár volt a reggeli 1,5690/dollár helyett.

Jelentősen javították viszont az előrejelzést a folyómérleghiányra: most 11 milliárd dolláros deficitre számít a kormány, a korábban jósolt 50,4 milliárd dolláros hiány helyett. Ezt az importált energiahordozók alacsonyabb ára és általában a hazai importkereslet csökkenése magyarázza. Miközben az adóbevételek apadnak a gazdaság visszaesése miatt, a kormány többet költ gazdaságélénkítésre. Emiatt az államháztartás hiánya várhatóan a hazai össztermék 5 százalékát teszi ki idén, a tavalyi 1,8 százalékos hiány után, közölték szintén hétfőn.

Törökország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elvi megállapodásra jutott egy újabb IMF-hitelkeret alapfeltételeiről, jelentette még pénteken Mehmet Simsek gazdasági miniszterre hivatkozva a török sajtó. A Radikal című napilap szerint a Törökországnak három évre nyújtandó hitel teljes összege elérheti a 45 milliárd dollárt, más lapok viszont kisebb összegeket említenek. Eredetileg 20 milliárd dolláros hitelről volt szó.