Az Ecostat 286 forintos eurót vár

Vágólapra másolva!
Augusztusban az eurót várhatóan 286 forintos árfolyamon jegyzik, a 12 havi infláció 3,7 százalékra emelkedik, miközben a jegybanki alapkamat 8,5 százalékra süllyed a jelenlegi 9,5 százalékról - áll az Ecostat Mikroszkóp jelentésében, amelyet szerdán juttatott el az MTI-hez.
Vágólapra másolva!

Itt olvashat a forint árfolyamának alakulásról

Az ipari termelés a kutatók előrejelzése szerint augusztusban 13,6 százalékkal lesz kisebb a 2008 augusztusinál, de a februári mélyponthoz képest, havi összehasonlításban már lassan emelkedő pályára kerül.

A kiskereskedelem volumenére vonatkozó Ecostat előrejelzés augusztusra 3,1 százalékos visszaesést mutat, éves alapon, de a forgalom zsugorodása áprilistól már megáll. Az idei év első hónapjában - naptárhatással kiigazítva - a kiskereskedelmi forgalom volumene 2,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A bruttó havi keresetek 2009 augusztusában a költségvetési szférában 2,5 százalékkal maradhatnak el az egy évvel korábbitól, ugyanakkor a versenyszférában 4,5 százalékos növekedés várható, így a nemzetgazdaság egészében a bruttó átlagkeresetek 12 havi indexe 2,4 százalékos emelkedést mutathat.

Az infláció a következő hónapokban tovább csökken, de júliustól a várható áfa és jövedéki adó emelés következtében ismét emelkedhet, az Ecostat szerint augusztusban a fogyasztói árak 12 havi indexe 3,7 százalékra nő.