Oszkó azonnal hozzáfogna az adórendszer átalakításához

Vágólapra másolva!
A költségvetési bizottság ma délelőtti ülésén támogatta Oszkó Péter pénzügyminiszter-jelöltet. A Deloitte elnök-vezérigazgatója csak egy évre szeretné vállalni a pozíciót, és úgy hajtaná végre a válságkezelési feladatát, hogy azzal hosszú távra alapot teremtsen a pénzügy- és költségvetési politika számára.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Bátorságról, sőt vakmerőségről tesz tanúbizonyságot ma pénzügyminiszternek lenni Varga Mihály szerint. A bizottság fideszes elnökének szavait személyes biztatásnak vette Oszkó Péter pénzügyminiszter jelölt, a Deloitte elnök-vezérigazgatója, aki már a meghallgatása elején jelezte, programpontokkal nem, csak személyes véleménnyel tud szolgálni egyes konkrétumok tekintetében, mivel a kormánynak egyelőre nincs elfogadott programja.

A szakértő hangsúlyozta, hogy kizárólag egy évre vállalná a pénzügyminiszterséget, amit szakmai válságkezelési feladatnak tekint, és olyan intézkedéseket szeretne hozni, amelyek hosszú távra teremtenek megfelelő alapot a pénzügyi- és költségvetési politika számára. A költségvetési hiány megugrása - ami a világgazdasági eseményeknek köszönhető - nem oldható meg rövidtávú lépésekkel, a költségvetési kiadások megtakarítására és adócsökkentésre van szükség, ami serkentené a növekedést - tette hozzá Oszkó Péter.

Megtakarítási lehetőséget a pénzügyminiszterjelölt az állam működési- és gazdasági célú, valamint a szociális kiadásai esetében lát, utóbbi hazánkban a legmagasabb a visegrádi országok között, a GDP 4 százalékával többet költünk rá, de csökkenthetné a kiadásokat az önkormányzati feladatok és az intézményrendszer újragondolása is - fejtette ki a szakértő. Oszkó Péter szerint minden forrást az aktivitás növelésére, a gazdaság fehérítésére és a foglalkoztatottság növelésére kell fordítani. Utóbbi két cél sokszor szemben áll egymással, a minimálbér adómentességének megszüntetése például lehetetlen helyzetbe hozhat olyanokat, akik tényleg csak ilyen áron tudnak dolgozni, ami a foglalkoztatás megőrzésével szemben áll - hangsúlyozta Oszkó Péter.

A pénzügyminiszter jelölt ugyanakkor tele van ötletekkel, ami csökkenti az adókikerülés lehetőségét, és úgy véli a jövedelmet terhelő adók helyett a vagyonadóztatás felé kell elmozdulni. A foglalkoztatási szint növelése után a legfontosabb a kis- és középvállalkozások likviditásának javítása.

Az eva még maradna, az iparűzési adó változna

Az adórendszer átalakítását azonnal megkezdené Oszkó Péter, de egy év alatt csak a kezdő lépéseket lehet megtenni a szakértő szerint, az ehhez szükséges technikai lépéseket kidolgozná a tárca, például azt, hogyan lehetne változtatni az iparűzési adó helytelen szerkezetén és terhelési szintjén. Az eva megszüntetését akkor látja lehetségesnek a szakértő, ha már nem okoz sokkot a megszüntetése, vagyis az adórendszer átalakul annyira, hogy nincs is szükség erre az adónemre.

Az új adócsomag menetrendjéről egyelőre nem tud konkrétumokat a jelölt, de szeretnének minél hamarabb üzenni a piacnak és a lakosságnak a várható intézkedésekről. Hogy a legutóbbi, még a parlament előtt lévő csomaghoz hasonlóan a nullszaldóra törekszenek-e majd az új változat elkészítésekor, azt nem tudni, Oszkó szerint az újraelosztás szintjét, az adócentralizációt csökkenteni kell, ám ez nem a legalkalmasabb pillanat erre, ennek ellenére minden eszközt megragad majd arra, hogy annyi forrást fordítsanak adócsökkentésre, amennyit csak lehetséges.

A szerkezeti átalakítások egyébként a későbbiekre, vagyis gazdasági növekedés esetére megalapozzák az adócsökkentést - tette hozzá a jelölt. Az adóhatósággal kapcsolatban a cél, hogy inkább tartalmi szemléletű, valós megállapításokat tegyenek a revizorok a formai alapú bírságolás helyett, és a munkájukat megfelelően motiválják is.

Soha nem volt offshore cége, magyar rendszámú az autója

Az IMF hitel jelenleg biztosítja az időt Magyarország számára ahhoz, hogy megfelelő válságkezelő csomagot alkosson, azt, hogy később szükség lesz-e további hitelre, vagy a szerződés módosítására, az idő dönti el - mondta Oszkó Péter Tállai András fideszes képviselő kérdésére.

A jelöltet számos magánjellegű kérdéssel is bombázták a bizottság tagjai, így kiderült, hogy Oszkó Péternek soha nem volt offshore cége, magyar rendszámú autóval jár, és többek között azért csak egy évig maradna a posztján, mert megígérte a feleségének. Szakmai karrierjét az országban tervezi, a funkció lejárta után is.

Válság idején pont az segíthet, hogy nem kell a népszerűséget jelentő intézkedésekre koncentrálnom - reagált Oszkó arra a kérdésre, hogy a polgárok hogyan mondhatnak majd véleményt a munkájáról, ha a választásokig vállalja a funkciót. Személyügyi kérdésekről Oszkó Péter egyelőre nem hozott döntéseket, mivel szeretne megismerni mindenkit, de még nem is járt a Pénzügyminisztériumban.