Rekord alacsony infláció az euróövezetben

Vágólapra másolva!
Rekord alacsony szintre mérséklődött a tizenkét havi infláció márciusban az euróövezet tagországaiban: 0,6 százalékra a februári 1,2 százalékról - közölte csütörtökön az Eurostat. A márciusi tizenkét havi infláció a legalacsonyabb 1996 óta, amióta rendelkezésre állnak az összehasonlítható adatok.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Magyarországra az Eurostat márciusra 2,8 százalékos éves inflációt adott meg a februári 2,9 és a múlt év márciusi 6,7 százalékkal szemben.

Az euróövezet 16 tagországa közül Írországban, Spanyolországban, Luxemburgban és Portugáliásban csökkentek a fogyasztói árak márciusban az egy évvel korábbihoz képest. Németországban és Franciaországban 0,4 százalékra mérséklődött az infláció a februári 1,0 százalékról, Olaszországban1,1 százalékra csökkent 1,5 százalékról.

A maginfláció - energia, élelmiszer, alkohol és dohánytermékek nélkül - 1,5 százalékra csökkent az euróövezetben márciusban a februári 1,7 százalékról.

Az Európai Unió 27 tagországában márciusában 1,3 százalékos volt az infláció, a februári 1,8 és a múlt év márciusi 3,8 százalékkal szemben.

A defláció felé tartó fogyasztói árak miatt egyre nagyobb a nyomás az Európai Központi Bankon a kamatok további csökkentése irányába - mutattak rá elemzők. Az EKB a hónap elején csökkentette negyed százalékponttal szállította le az irányadó kamatot rekord alacsony szintre, 1,25 százalékra.