Strapabíró az amerikai bankrendszer

Vágólapra másolva!
Az amerikai bankszektor átvészelne egy a jelenleginél mélyebb gazdasági válságot is - az előzetes információk alapján ez a fő üzenete a csütörtöki USA Today szerint annak a tesztsorozatnak, amelyet a pénzügyminisztérium hajtott végre az utóbbi hetekben.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A washingtoni pénzügyi tárca több szempont alapján azt vizsgálta, hogy nehezebb gazdasági körülmények között mely pénzintézetek kerülnének csődközeli helyzetbe, melyeknek lenne szükségük szövetségi támogatásra.

Azt tesztelték, hogy a pénzintézetek életben maradnának-e, ha a munkanélküliségi arány jövőre 10 százalék fölé szökne, illetve ha a házárak további 22 százalékkal esnének. Az adminisztráció közölte: nem számol ilyen súlyos visszaeséssel, de bizonyosságot akar szerezni, hogy a vezető bankok kibírnának egy ekkora terhelést is.

A "stressz tesztnek" várhatóan az az eredménye, hogy a vizsgált 19 nagybank tőketartaléka elegendő lenne a legrosszabb forgatókönyv esetén is - közölte Scott Talbott, az ország legnagyobb pénzintézeteit tömörítő Pénzügyi Szolgáltatások Kerekasztalának alelnöke.

A USA Today szerint egy sor elemző és közgazdász azonban megkérdőjelezi a teszt alaposságát, ugyanis gyanúsan kedvező az eredmény. Hogyan lehet az, hogy mindegyik vizsgált bank egészségesnek bizonyult, amikor alig fél éve még az egész pénzügyi rendszer az összeomlás küszöbén volt? "Ha bejelentik, hogy minden bank rendben van, senki nem fogja elhinni" - mondta Christopher Whalen, az International Risk Analytics nevű elemző cég szakértője.

Michael Heller, a Veribanc minősítő intézet elnöke szerint a pénzügyminisztérium nem számolt a legrosszabb lehetőségekkel, vagyis a feltételezett legrosszabb forgatókönyv nem elég pesszimista.

Az Obama-kormány a tervek szerint május első hetében hozza nyilvánosságra a tesztek eredményét. Washingtont már bírálatok érték az eredmények közzétételének halogatása miatt, amelyet egyes elemzők szerint az magyaráz, hogy a bankok nehéz helyzetben vannak, s a feltételek romlása esetén további dollármilliárdokra lenne szükségük az államtól. A kormány pedig igyekszik elkerülni ennek a kilátásnak a hangoztatását; Washington mindenesetre közölte, hogy csak részleges eredményeket fognak közölni.

Ben Bernanke, a jegybank szerepét betöltő Fed elnöke korábban azt közölte: ha egy banknak tőkepótlásra lenne szüksége a teszt után, akkor hat hónapot kap a tőke megszerzésére a magánszektorból, ha ezt nem tudja teljesíteni, akkor szigorúbb feltételek mellett állami lélegeztetőgépre kapcsolják.