Még mindig bajban az építőipar

Vágólapra másolva!
Éves bázison csökkent, havi bázison nőtt az építőipari termelés volumene februárban - áll a KSH pénteken kiadott tudósításában.Az év első két hónapjában a termelés 10,9 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál. Szezonálisan kiigazítva februárban 9,6 százalékkal haladta meg a rendkívül alacsony január havit.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az építőipari termelés volumene 2009 februárjában mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 5,9 százalékkal csökkent 2008 februárjához és 9,6 százalékkal nőtt a rendkívül alacsony januári eredményhez képest.

Az év első két hónapjában a termelés 10,9 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Szezonálisan kiigazítva az épületek építése 0,1 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké egyötöddel magasabb volt a januári bázisnál.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat - amely az épületépítési projektek szervezését és az épületek szerkezetkész építését tartalmazza - 2,1 százalékkal csökkent 2008 februárjához mérten. Az egyéb építmények építése ágazat termelése - amely ezen egyéb építmények szerkezetkész építését foglalja magába - 2008 februárjához képest 10 százalékkal emelkedett. A speciális szaképítés ágazat termelése 15 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az építőipari vállalkozások február végi szerződésállományának volumene 2,6 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya közel egynegyedével csökkent, az egyéb építményeké 19,2 százalékkal emelkedett.

A 2009. februárban kötött szerződések volumene 7,5 százalékkal alacsonyabb volt az előző évinél. Ezen belül épületek építésére egynegyedével kisebb, egyéb építményekre 20,7 százalékkal nagyobb volumenű szerződést kötöttek. A növekedés egy, az energiaellátással kapcsolatos, egyedi nagy beruházásra kötött szerződésnek köszönhető.