Pozitívan fogadta a nemzetközi sajtó Bajnait

Vágólapra másolva!
A Magyarország előtt álló gazdasági nehézségek és a Bajnai Gordon beiktatása alatt zajló utcai tüntetés volt leginkább a nemzetközi sajtó figyelmének középpontjában az új magyar kormány okán.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

"Olajágat ajánlott az ellenzéknek Bajnai Gordon." így kezdődik a Financial Times cikke a magyar kormányváltásról, amiben többször is idéznek az új miniszterelnök beiktatás utáni parlamenti beszédéből. A volt gazdasági minisztert politikailag független üzletembernek nevező napilap főleg az ország gazdasági helyzetével foglalkozik. Kiemelik a kormány előtti nehéz feladatok fontosságát és a fájó gazdasági reformokat.

A fő feladat a lap szerint, az összeomlás szélén levő költségvetés megmentése. Ehhez szükséges lesz a nyugdíjak visszafogása, a jóléti kiadások (köztük a gyermektámogatás), valamint a közszféra fizetésének csökkentése. Kárpótlásként az esetleges adócsökkentést említik.

A lap által kérdezett elemző szerint tartható a tervezett hiány, de sok függ a pártok közötti és a szocialista párton belüli hatalmi harctól, ezért biztos eredmények csak az ősszel kezdenek majd körvonalazódni.

Ismét tüntetések

A BBC a kormány cselekvési programja helyett a parlament előtti tüntetést állította írása fókuszába. A tüntetők az országgyűlés feloszlatását követelték és új választásokat. A választásokra Bajnai ígéretet tett, de csak akkor, ha nem tudja megvalósítani programját.

Az angol hírportál is független személyiségnek tarjai Bajnait. Kiemelik, hogy beváltotta a várakozásokat és számos, a politikától független személyt nevezett ki, például Oszkó Pétert pénzügyminiszternek.

A megszorításokat ez a forrás is elkerülhetetlennek tartja. Magyarország szenved a gazdasági válság miatt, és rá van szorulva az IMF novemberi hitelcsomagjára, hogy finanszírozni tudja saját állami adósságát.

Eltérő véleményekFotó: Pályi Zsófia [origo]

A Reuters értesülései szerint az elemzők többsége pozitívan értékelte a magyarországi változásokat és a miniszterelnök programját hitelesnek vélték. Ennek ellenére azt nyílt kérdésként kezelik, hogy lesz-e Bajnaiban elég erő és elszántság, hogy keresztülvigye a szükséges, de népszerűtlen intézkedéseket.

A rendőrökkel összecsapó tüntetők mellett az ellenzék is gondot okozhat az új kormánynak, amit "egy bukott miniszterelnök mandátuma meghosszabbításának" tartanak. Annak ellenére, hogy 386 képviselőből 204 megszavazta Bajnai megválasztását, helyzete még bizonytalan.

Egyértelmű hibaként kezeli a Reuters, hogy a gazdasági miniszteri posztra Vahl Tamást akarta jelölni Bajnai, miközben Vahlnak olyan cégekkel volt kapcsolata a múltban, amiket kartellezéssel vádoltak meg.

Markáns kritika

A legélesebb véleményt a magyar belpolitikai helyzettel kapcsolatban a Wall Street Journal fogalmazta meg keddi cikkében. Kritizálták Gyurcsány Ferencet, Orbán Viktort és az egész kormányváltási kavarodást.

A WSJ a későbbiekben az új kormánnyal kapcsolatban a "szokásos" kihívásokat említette, kiegészítve a növekvő munkanélküliség és a gyenge nemzeti valuta problémájával. Az utóbbi a nagyszámú külföldi valutában felvett lakossági hitelek miatt fontos, ezért is lényeges, hogy Bajnai megválasztásával megszűnt a politikai vákuumhelyzet és a forint kissé megerősödött.