Vágólapra másolva!
Az egy főre jutó vásárlóerő a visegrádi országokban az elmúlt évben 2007-hez viszonyítva Szlovákiában nőtt a leggyorsabban, 20 százalékkal. Lengyelországban 13, Csehországban 12, Magyarországon pedig csupán 2 százalékkal lett vastagabb az átlagpolgár bukszája - derül ki a GfK Slovakia közvélemény-kutató intézet felméréséből.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Éves jövedelemben kifejezve a térség éllovasa továbbra is Csehország, 6412 euróval, a második Szlovákia, 6102 euróval, a harmadik Magyarország, 5549 euróval, ami azt jelenti, hogy északi szomszédunk tavaly megelőzte hazánkat.

Az európai ranglista élén Liechtenstein áll 44 851 euróval, a második Luxemburg 28 192 euróval, a harmadik Svájc 26 842 euróval. Magyarországot megelőzi a három balti állam is. - írta meg a Napi Gazdaság.

Az egy főre jutó vásárlóerő számításánál figyelembe vették a munkanélküli-segélyt, a nyugdíjakat, a szociális juttatásokat, az adatokat megtisztították az adóterhektől, de nem vették figyelembe az inflációt és a megélhetési költségek különbségét.

Magyarország rosszabb mutatójának magyarázata, a gazdaság gyengülése mellett, hogy az adatokat euróban adták meg, tehát a gyengülő valuta alacsony értékeket eredményezett. A jövedelmi lista legvégén Albánia, Ukrajna és Moldávia található.