Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutalap (IMF) még tovább rontja a világgazdaságra vonatkozó idei előrejelzését. Dominique Strauss-Kahn vezérigazgató a Handelsblatt című lapnak nyilatkozta: a globális visszaesés 2009-ben erőteljesebb lesz, mint a márciusban jósolt 0,5-1 százalék közötti visszaesés.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A végleges prognózist az IMF majd szerdán teszi közzé, de a kiszivárgott hírek szerint a jövő évi növekedési ütem sem éri majd el a korábban prognosztizált tempót: a növekedés 3 százalék helyett 1,7-1,9 százalék között mozoghat.

Strauss-Kahn szerint rövid távon nem merül fel inflációs kockázat, és szerinte az a következő két-három évben is sokkal kisebb veszélyt fog jelenteni, mint a negatív gazdasági növekedés, a defláció. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a jelentős pénzügyi ösztönző csomagoknak inflációs hatással járnak majd, tehát "menekülési stratégiával" kell rendelkezni, vissza kell majd térni a költségvetési kiadások elfogadható szintjéhez.

Az IMF vezetője ezúttal is sürgette a kormányzatokat, hogy tanuljanak a mostani válságból, amely szerinte a piacok laza szabályozásából és a hozamnövelésre való állandó törekvésből fakad. "Ha olyan rendszerünk van, amely csak a kapzsiságot ismeri el és szabályozás nélküli, abból gondok fakadnak"- mondta.

Strauss-Kahn fontosnak tartotta, hogy Németországban, az Egyesült Államokban és másutt gyorsítsák fel a bankok stabilizálásának folyamatát, mert azt az IMF vezetője lassúnak ítéli meg. Megfelelőnek tartotta az ösztönző csomagokat, azt, hogy szabályozni akarják az adóparadicsomokat, de szerinte a valóságos problémát a bankmérlegek megtisztítása jelenti.

Az IMF vezetője szerint a világgazdasági konjunktúra még nem jutott túl a mélyponton, de azért már tapasztalni kedvező jeleket. Strauss-Kahn arra számít, hogy az élénkülés 2010 első felében veszi kezdetét.