Vágólapra másolva!
A válság miatt ma már a bankok önerő nélkül nem adnak lakáshitelt az ügyfeleknek, a szerződéskötéshez legalább az ingatlan árának a felét kell előteremteni - derül ki a Világgazdaságból.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Eltűntek a magyar piacról az önerő nélkül vagy elenyésző saját rész mellett felvehető lakáskölcsönök. A pénzintézetek az utóbbi hónapokban fokozatosan emelték saját erő arányára vonatkozó feltételt, így ma már a lakáshitel-igényléshez legalább az ingatlan értékének 50 százalékát kell felmutatnia az ügyfélnek.

A legnagyobb magyar bank, az OTP konzervatív üzletpolitikát folytat, a devizaalapú hitelek esetében a hitelbiztosítéki - más szóval menekülési - érték 55 százalékáig hajlandó kölcsön nyújtani. A legkevésbé szigorú az Erste, a pénzintézet kondíciós listája alapján akár 85 százalék is lehet ez az arány - olvasható a mai Világgazdaságban.

A minimális saját erő meghatározásánál a fedezetül felajánlott ingatlan elhelyezkedése az egyik legfontosabb szempont. Egyes félreeső vidéki településeken ugyanis óvatosabban értékeltetik fel a lakásokat, házakat a hitelintézetek, emiatt a hiteligénylőnek viszonylag nagy önerőre van szüksége.