Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy a jelenlegi rendszerben működő minimálbér helyett szektoronként specializált minimális járulékalapot ültet a kormány jövőre - következtet a Bajnai-csomag elemeiből a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Nem kizárt, hogy egyes ágazatokban így növekedni fog a minimálbér, ami viszont komolyan érinthet egyes vállalkozásokat. Végeredményben munkahelyek megszűnéséhez is vezethet, ha nem körültekintően határozzák meg béreket.

A napilap a Bajnai-program azon eleméből következtet a differenciált minimálbér esetleges bevezetésére, amely szerint a kormány jövőre a tevékenység értékéhez igazítaná a járulékalapot. Részletek még nem ismertek, azaz azt sem lehet tudni, hogy ez a fajta differenciálás mennyiben alakítja át a minimálbéres rendszer alapjait.

Az egyik leglényegesebb kérdés, hogy a differenciáláskor meghatároznak-e abszolút minimumot, vagyis elképzelhető-e, hogy lesznek szektorok, ahol a maihoz képest csökkenne a minimálbér. Ha nem csökken, akkor annyi lenne a változás, hogy egyes szektorokban magasabb bért kellene fizetni.

Ha viszont igen, akkor olyan nagy munkaigényű szektorok juthatnának lélegzethez, mint a textilipar, vagy a mezőgazdasági idénymunka. Ennek hátránya az alacsonyabb bérek, előnye viszont az akár nagyobb foglalkoztatás lehetne - olvasható a Napi Gazdaságban.