Obama 100 milliárd dollárt adna az IMF-nek

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok százmilliárd dollárral járulna hozzá a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelkeretének bővítéséhez Barack Obama elnök javaslata szerint.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Washingtoni kongresszusi vezetőknek címzett levelében Obama azt javasolta, hogy a nemzetközi pénzintézetet hitel formájában támogassák. Az ajánlott megoldással elkerülhető, hogy tovább növekedjenek a költségvetésre rakódó terhek - írta az elnök.

Obama azt követően indítványozta a hitelnyújtást az IMF számára, hogy a legnagyobb ipari és fejlődő országokat tömörítő G20 csoport április elején tartott csúcstalálkozóján a résztvevők elhatározták, hogy együtt összesen félezer milliárd dollárral - a jelenlegi háromszorosára - növelik a pénzintézet azonnal mozgósítható tőkekészletét.

A megnövelt hitelkeretet az IMF a súlyos finanszírozási problémákkal küszködő fejlődő gazdaságok megsegítésére fordítja. Obama szerint ez kulcsfontosságú az Egyesült Államok számára is, mert "az egyre romló körülmények azzal fenyegetnek, hogy még súlyosabb lesz a recesszió ezekben az országokban, és devizaválságok is kialakulhatnak. Ezek a tényezők tovább csökkenthetik a globális növekedést, ami amerikai munkahelyek megszűnéséhez, az export és a hazai gazdaság további visszaeséséhez vezethet" - indokolta a 100 milliárd dolláros kezdeményezést Barack Obama.

Az elnöki levél szerint a világ országai azt várják Amerikától, hogy váltsa be a G20-csúcson tett ígéretét, és ha Washington így tesz, akkor más kormányok is követhetik a példát.

Az Európai Unió tagállamai 75 milliárd dolláros részt vállaltak az IMF hitelkeretének bővítéséből, Kína pedig 40 milliárd dollárral kívánja támogatni a nemzetközi pénzintézet munkáját. Az EU-tagországok közül Csehország volt az egyik első, amely konkrét lépéseket tett; a prágai kormány hétfőn bejelentette, hogy több mint egymilliárd euró hitelt nyújt az IMF-nek.