Vágólapra másolva!
Az idén jelentősen csökkennek a Toyota eladásai, és három évtized óta először fordul elő, hogy Japánban 3 milliónál kevesebb járművet fog előállítani a cég.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A világ első számú autógyártója - amely tavaly utasította maga mögé az amerikai General Motorst - 6,2 millió autó eladásával számol világszerte, ez 12 százalékkal kevesebb, mint amennyit a márciussal végződött pénzügyi évben eladott, jelentette a japán Yomiuri keddi számában.

A lap szerint a gyártás is jelentősen zsugorodik, és nem éri el még azt a szintet sem, ami dolgozóinak teljes munkaidős foglalkoztatásához szükséges. A mostani üzleti évben várhatóan 2,8 millió Toyotát fognak összeszerelni Japánban, a teljes foglalkoztatáshoz viszont 3 millió lenne szükséges.

Ilyen körülmények között a Toyota valószínűleg létszámcsökkentésre kényszerül 69 400 fős állományából, hogy termelését hozzáigazítsa a kereslet visszaeséséhez.

A válság miatt ötven év óta először minden bizonnyal vesztesége volt a japán autógyárnak a márciussal végződött üzleti évben. Előzetes számítások szerint 350 milliárd jen (3,6 milliárd dollár) volt a hiány, az egy évvel korábbi rekord nagyságú, 1,72 ezer milliárd jenes profit után. A kereslet meredek csökkenése mellett az erős jen is visszavetette a társaság eredményeit. A Toyota május 9-én teszi közzé eredménybeszámolóját.