Vágólapra másolva!
A világ legrégebbi központi bankja, a svéd Riksbank rekordalacsony szintre, 0,5 százalékra szállította le az irányadó kamatlábát, ezzel segítve a gazdasági válságból való kilábalást.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A Svenska Handelbanken vezető elemzője, Stefan Hoernell szerint júliusban újabb vágás következhet. A bank előrejelzése szerint a 2010-es gazdasági növekedés túl optimista forgatókönyv - olvasható a Bloombergen.

A válság 1992 óta a legnagyobb visszaesést idézte elő a legnagyobb skandináv gazdaságban, amely nemzeti kibocsátásának fele függ az exporttól. A csökkenő export és a visszaeső fogyasztás csökkenő kibocsátást idézett elő, amely a munkanélküliségi adatok emelkedéséhez vezetett.

A gazdasági visszaesést 4,5 százalékra várja a központi bank idén, és növekedést vár jövőre. A kormány az állástalansági adatok megugrását 2011-ig 10,7 százalékra várja. Svédország olyan világmárkáknak ad otthont, mint a Volvo, a Saab vagy a Sony Ericsson. Mivel ezek a cégek a különösen érintett ágazatokban érdekeltek, így az elbocsátásokhoz nagyban ők is hozzájárulnak.