Lobbiznak a kormánypénzből az amerikai óriáscégek

Vágólapra másolva!
Az a tíz amerikai cég, amelyik a legnagyobb összegű támogatást kapta a 700 milliárd dolláros szövetségi bankmentő csomagból, 9,5 millió dollárt költött lobbizásra az első negyedévben - írta szerdán a Huffington Post hírportál.
Vágólapra másolva!

A legtöbbet, 2,8 millió dollárt a General Motors autógyár költötte érdekkijáró tevékenységre. A detroiti vállalat eddig 13,4 milliárd dollár állami segélyt kapott, és jó esélye van arra, hogy működését további 5 milliárd dollárral segítik.

A többségi állami tulajdonba került American International Group (AIG) óriásbiztosító, valamint a Citigroup és a JPMorgan Chase bankcsoport egyaránt 1 millió dollárnál többet költött arra, hogy befolyásolja a szövetségi segélyek kiutalásával kapcsolatos kormányzati döntéseket. Az AIG eddig 70 milliárd dollárt kapott az államtól, a Citigroupot 45 milliárd, a JPMorgan Chase-t 25 milliárd dollárral segítették ki.

A vonatkozó kongresszusi jelentés szerint a 45 milliárd dolláros szövetségi segélyben részesített Bank of America 660 ezer dollárt költött washingtoni lobbizásra, a 25 milliárd dollárral kisegített Wells Fargo banknál ez az összeg 700 ezer dollár, a Goldman Sachsnál pedig, amely 10 milliárd dollárt kapott az államtól, 670 ezer dollár volt.

A szerdai USA Today című napilap arról írt: annak ellenére, hogy a kongresszusban ígéretek hangzottak el a lobbitevékenység visszaszorításáról, a tavalyi választások után távozó 62 képviselőből 16-an lobbicsoportoknál kaptak állást.

A politikusok nyilatkozatainak igazságtartalmát vizsgáló PolitiFact hírportál értékelése szerint az elnökségének 100. napja felé közeledő Barack Obama saját kampányígéretei közül nem tartotta be azt, hogy keményen fellép a lobbisták és korábbi kormányzati tisztviselők érdekkijáró tevékenysége ellen.