Kisebb a Novartis profitja

Vágólapra másolva!
A svájci Novartis, a világ harmadik legnagyobb gyógyszeripari cége 2 milliárd dollár nyereséget ért el az idei első negyedévben.
Vágólapra másolva!

A Novartis profitjának visszaesése az elemzői várakozásoknál mérsékeltebb, 14 százalékos az egy évvel korábbihoz képest.

A profitcsökkenést kedvezőtlen árfolyamhatásokkal és egy felvásárlás költségeivel indokolta a bázeli központú óriásvállalat. A csütörtökön közzétett jelentés szerint a működési eredmény hat százalékkal 2,3 milliárd dollárra esett, árfolyamhatások nélkül azonban hétszázalékos növekedést realizált volna a cég. Az erős dollár visszavetette a forgalmat is, amely a tavalyi első félévben elért 9,909 milliárd dollárról 9,709 milliárdra csökkent.

A Novartis nyereségét az amerikai Alcon felvásárlása is karcsúsította. Ez utóbbiban 11 milliárd dollárért 25 százalékot szerzett a Novartis még tavaly, opciója van a svájci óroiásnak ezen kívül további 52 százalék vásárlására 28 milliárd dollárért.

A cég adózott eredménye 2008-ban 25 százalékkal 8,163 milliárd dollárra ugrott. A vártnál kisebb negyedévi visszaesés hatására csütörtökön tőzsdenyitás után közvetlenül 3,8 százalékkal emelkedett a Novartis részvénye a szerdai záró értékhez képest.