Vágólapra másolva!
Új törvény készül az egyéni cégekről és az egyéni vállalkozásról - írja a Világgazdaság. A tervek szerint az egyéni vállalkozói tevékenységhez nem lesz szükség vállalkozói igazolványra, de aki akar, kaphat.
Vágólapra másolva!

Az egyéni vállalkozó a cégnyilvántartásba valódi vállalkozást jegyeztethet be, amelynek vagyona elkülönül a magánvagyonától. Az egyéni cégre kiterjed a cég- és társasági törvény, és érvényesek rá a számviteli és a csődszabályok.

A leendő törvény egyik jellegzetessége a Világgazdaság szerint, hogy a bejelentéssel, a változásokkal és a megszűnéssel kapcsolatos eljárások a jövőben csak elektronikus úton kezdeményezhetők. Ehhez a vállalkozók teljes körű, ingyenes információt és konkrét technikai segítséget is kaphatnak az okmányirodákban.

Megvalósul a szakmai érdekképviseletek régi igénye, a tevékenység szüneteltetésének a lehetősége. Ma ugyanis az önfoglalkoztatók gyakran kerülnek olyan helyzetbe, hogy - munkájuktól függően - vissza kell adniuk, aztán pedig újra ki kell váltaniuk az igazolványt. Gadó Gábor, az igazságügyi és rendészeti minisztérium szakállamtitkára most úgy nyilatkozott a Világgazdaságnak: "Az érdekeltek legalább két hónapig, de legfeljebb öt évig szüneteltethetik a tevékenységüket."

Különbség az egyéni cég és az egyszemélyes kft. között?

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) korábban véleményezte az egyéni cégekről szóló javaslatokat. A BKIK a jogszabálytól elsősorban azt várja, hogy csökkentse az egyéni vállalkozókra nehezedő adminisztrációs, bürokratikus eljárási terheket. Az egyéni cégeknél azt is fontosnak tartották, hogy konkrétabban tegyenek különbséget az egyéni cég és az egyszemélyes kft. között.

Ugyanakkor a kamara szerint nem előnyös, ha az egyéni cég a társasági adó és a számviteli törvény alanya. Fontos és tisztázandó, hogy az egyéni cégben lévő egyéni vállalkozó a társadalombiztosítás szempontjából egyéni vállalkozó, vagy társas vállalkozó, vagy új biztosítotti jogcím lesz.