Oszkó: Az olcsóbb lakások megússzák az ingatlanadót

Vágólapra másolva!
A munkára rakodó magas adó- és járulékterhet, ami "talán a legmagasabb a világon", csökkenteni kell - mondta az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén Oszkó Péter. A pénzügyminiszter jelezte, az ingatlanadó bevezetése az olcsóbb lakásokat csak technikai értelemben érinti. Kérdés, hogy mi számít olcsóbb lakásnak, erről ugyanis Oszkó - a távirati iroda tudósítása szerint - nem beszélt.
Vágólapra másolva!

Az államháztartás egyensúlyának megőrzését és a gazdasági növekedést kell szolgálnia és segítenie az adórendszer változtatásának - mondta Oszkó Péter az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén.

A pénzügyminiszter a költségvetés egyensúlyi pályájának megtartását, az államadósság csökkentését tartja a következő néhány év fontos célkitűzésének. Oszkó hozzátette: a foglalkoztatottság, az aktivitás növelése nemcsak a válságkezelési programnak, de a gazdasági növekedésnek is előfeltétele.

A munkára rakodó magas adó- és járulékterhet, ami "talán a legmagasabb a világon", csökkenteni kell a pénzügyminiszter szerint. Ebben az évben a járulékcsökkentés a minimálbér kétszereséig terjedő jövedelemre, a későbbiekben a nagyobb jövedelmekre terjedhet ki.

A kormány megteszi az első lépéseket az értékalapú ingatlanadó bevezetésére, amelynek során a magasabb értékű ingatlanok után kell adót fizetni, az olcsóbb ingatlanokat csak technikai értelemben érinti az ingatlanadó - fogalmazott Oszkó, aki arról nem tett említést, mi számít olcsó, illetve drága ingatlannak.