Rosszul kezdett Budapest

Vágólapra másolva!
Negatív irányba indult a hétfői nyitás után a budapesti részvénybörze indexe. Szakértők szerint a világszerte tapasztalható befektetői pesszimizmus a sertés-influenzajárvánnyal magyarázható.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 12 416 ponton nyitott hétfőn. Ez 0,5 százalékos süllyedést jelent a pénteki záráshoz képest.

A vezető részvények közül egyedül a Richter ért el pluszt a rajt után, ám a gyógyszerpapír jegyzése is csak minimális mértékben, 0,05 százalékkal - 15 forinttal - drágult, így 28 350 forintra változott az árfolyam.

A Mol 1,2 százalékkal 10 270, az OTP 1,4 százalékkal 2573 forintra gyengült. Komolyabb veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a Magyar Telekom, a távközlési papír árfolyama 12 százalékkal 510 forintra esett. A jelentős értékvesztés hátterében az áll, hogy a cég részvényei mától a 74 forintos osztalékra jogosító szelvény nélkül forognak a parketten.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint úgy tűnik, hogy "megijedt a világ a sertésinfluenzától". Drasztikus mínuszban vannak az amerikai határidős árfolyamok, és az ázsiai piacok mozgása is borúlátásra adnak okot - tette hozzá. Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline vezető elemzője kollégájával összhangban úgy látja, hogy a nemzetközi piacokon tapasztalható pesszimizmus, amely a budapesti részvénybörzén is megjelenik, részben a sertésinfluenzával kapcsolatos aggodalommal magyarázható. A piacok egyebek mellett attól tartanak, hogy a járvány miatt még jobban visszaesik a turizmus - mondta Sarkadi. A rossz nemzetközi hangulatból kiindulva a szakértők arra számítanak, hogy a budapesti börzén is a negatív irányba mennek majd az árfolyamok a hétfői kereskedésben.